Recensie: Oh, you’ll make a fine nurse

23 oktober 2020 , door Elly Ooms
| |

Siri Hustvedts Memories of the Future is een roman met een redelijk ingewikkelde structuur: de hoofdpersoon blikt terug op haar eerste jaar in New York, in 1978, en gebruikt daarvoor haar dagboek uit die tijd en ook de eerste probeersels van een roman die ze zich had voorgenomen te gaan schrijven in dat ‘gap year’. Tegelijkertijd schrijft ze ook over het heden en de laatste maanden van haar moeders leven, en haalt ze herinneringen op aan haar jeugd in Minnesota, als dochter van de dorpsarts. Dat laatste is belangrijk omdat het haar beweegreden is om het te gaan maken als schrijfster in New York.

N.B. Lees ook Fleur Speets bespreking van Memories of the Future en onze voorpublicatie uit de Nederlandse vertaling van de roman, Herinneringen aan de toekomst.

Minnesota, bijnaam van de hoofdpersoon, heeft als jong meisje met behulp van haar vaders Anatomical Atlas alle namen van menselijke botten uit haar hoofd geleerd en gaat dat trots laten zien. Haar vader hoort haar aan en zegt: ‘Oh, you’ll make a fine nurse.’ Deze opmerking komt aan als een mokerslag want Minnesota wil erkenning en gaat voor het hoogste: dokter. Dit soort miskenningen van vrouwelijke intelligentie vormen een rode draad door het boek, de frustratie die dit oproept en het vuur dat vervolgens ontsteekt.

Er zijn meer rode draden, de in zichzelf pratende buurvrouw, de vriendengroep, kortom het vinden van je jonge zelf in een nieuwe stad. Naast het thema vrouw-zijn verwerkt Hustvedt ook het thema tijd op een bijzondere manier. Een vol en mooi boek.

Elly Ooms is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum