Recensie: Overtuigend spannend in de Russische sneeuw

02 oktober 2020 , door Elly Ooms
| |

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto is een boek dat helemaal in de Kinderboekenweek past; het gaat over geschiedenis, het is spannend, mooi uitgegeven en lekker dik. Lezen maar!

N.B. Van 30 september tot en met 11 oktober is het Kinderboekenweek! Bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken krijg je tot en met 11 oktober in alle Athenaeum Boekhandels het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam cadeau.

In de toelichting aan het einde van het boek schrijft Morosinotto:

'Dit is een historische roman, in die zin dat het zowel gaat over personages die echt hebben bestaan als over verzonnen personages, over feiten die zo ongelofelijk zijn dat ze gefantaseerd lijken, en over verzinsels die waargebeurd kunnen zijn.'

De combinatie van verzonnen en echt is in dit boek zo overtuigend opgeschreven dat het leest alsof de Russische tweeling Viktor en Nadja echt bestaan heeft, wat misschien ook wel zo is.

We lezen het dagboek dat de tweeling is gaan bijhouden aan het begin van de oorlog met Duitsland in 1941. Ze schrijven in een schrift van het museum de Hermitage in Sint Petersburg, waar hun beider ouders werken.

Als de oorlog wordt aangekondigd meldt vader zich bij de vrijwillige milities en blijft moeder in de Hermitage om de kunstschatten in veiligheid te brengen. De tweeling wordt uit Leningrad geëvacueerd, maar de trein waarmee ze op weg gaan stopt bij een station en daar wordt de tweeling gescheiden en gaan ze ieder hun eigen avontuur beleven.

De schriften waarin ze die avonturen opschrijven vallen uiteindelijk in handen van een kolonel van het Rode Leger: kolonel Valeri Gavriilovitsj Smirnov, die na de oorlog moet bepalen of de tweeling zich schuldig heeft gemaakt aan verraad door alles in de schriftjes op te schrijven.

In het nawoord vertelt de auteur hoe hij ertoe gekomen is om als Italiaan dit verhaal te verzinnen. Zijn opa heeft hem verteld over zijn leven als soldaat aan het front in Rusland, daartoe gedwongen omdat Italië zich had aangesloten bij Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. 230.000 Italianen hebben gevochten in Rusland, waarvan er maar een paar duizend zijn teruggekeerd na de oorlog.

De tweeling maakt zoveel spannende avonturen mee dat het boek uit is voor je er erg in hebt. En zijn al de gebeurtenissen wel geloofwaardig? Het feit dat het oorlog is maakt alles mogelijk en de opmaak van het boek met foto’s, kaartjes en tekeningen roepen een levensechte wereld op. Een spannend en meeslepend boek, mooi vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift.

Elly Ooms is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

pro-mbooks1 : athenaeum