Recensie: Reis door mijn kamer anno 2020

27 maart 2020 , door Marie-José Klaver
| | |

Van Oorschot heeft vorige maand Reis door mijn kamer van J.M.A. Biesheuvel opnieuw uitgebracht. Het titelverhaal uit de verhalenbundel die in 1984 voor het eerst verscheen en waarvoor Biesheuvel een jaar later de F. Bordewijkprijs kreeg, biedt troost en inspiratie nu onze leefwereld wordt beperkt door het coronavirus.

De overheid verbiedt ons (nog) niet om onze woning te verlaten, maar thuis zitten voelt voor de meeste mensen momenteel het veiligst. En wat doe je als je thuis zit? Je laat je kamer aan andere mensen zien. Dat doen ook mensen die nog nooit van Biesheuvel hebben gehoord. Overal op internet zie je momenteel foto’s en filmpjes van kamers waar mensen aan het werk zijn, waar ze lezen, waar de poes op het toetsenbord ligt, waar kinderen hun afstandsonderwijshuiswerk maken of op de parketvloer aan het kamperen zijn.

Digitaal afreizen naar woon- en slaapkamers

Ik heb de afgelopen dagen de studeerkamers van vele collega’s bezocht terwijl we via skype, Google-meetings en facetime overlegden over digitaal onderwijs voor onze eveneens thuiszittende leerlingen. En volgende week zal ik tijdens speciaal ingeplande contactmomenten digitaal afreizen naar de woon- en slaapkamers van mijn leerlingen.

Veel van wat Maarten Biesheuvel in 1983 kon, toen hij ‘Reis door mijn kamer’ schreef, is voor ons onmogelijk geworden: wij kunnen niet meer in een vliegtuig stappen en naar Shanghai vliegen, in restaurants eten, en al helemaal niet meer duizenden ons nu nog onbekende mensen de hand schudden. Wel hebben we in 2020 een extra dimensie die ons isolement enigszins draaglijk maakt; we hoeven ons niet tot een reis door onze eigen kamer en onze eigen objecten te beperken. Nu kunnen we iedereen in onze kamers laten kijken, bij anderen naar binnen gluren en verhalen delen met duizenden ons onbekende mensen die nabij lijken omdat ook zij de straat niet op durven.

‘Ik ga niet reizen. Ik blijf rustig thuis op mijn studeerkamer. Ik zal u door mijn kamer laten reizen tot het u duizelt!’

Daarnaast kunnen we in onze extra vrije tijd onbeperkt lezen. Dat is fijn, want ook de andere zeven verhalen in Reis door mijn kamer zijn de moeite waard.

Marie-José Klaver is germanist en studeert Nederlands.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum