Recensie: De stille jongen, somber en liefdevol neergezet

24 mei 2021 , door Elly Ooms
| | |

De vijftienjarige Joshua moet van de HAVO naar het VMBO omdat zijn schoolresultaten niet genoeg zijn, zijn ouders zijn gescheiden, zijn oudere zus gaat bij moeder wonen en hij blijft bij depressieve vader. Geen vrolijk boek dat Zonder titel denk je, en daar komt nog een verloren liefde, een paar bullebakken op zijn nieuwe school en gewoon het leven bij, de somberheid spat van de pagina’s. Zou je denken. Maar de liefdevolle taal waarin Erna Sassen dit vertelt is meeslepend, er zit humor in de dialogen met de zus en de bullies. De stukken over de (daadwerkelijk, door uithuwelijking in Irak) verloren liefde zijn prachtig

N.B. Sassen is 30 mei te gast bij Schrijvers op Zondag. Kijk mee! Lees ook de eerste pagina's van Zonder titel. En eerder al was ze te gast bij de Grote Vriendelijke Podcast.

Maar wat het boek ook zo aantrekkelijk maakt zijn de tekeningen, de grote redding van de hoofdpersoon, hij kan er zijn gevoel in leggen, hij kan er de grote jongens van school mee voor zich winnen, ze geven het boek de nodige lichte touch. Martijn van der Linden leefde zich daarvoor in in Joshua.

Lees dit boek, je leert ervan wat er misschien aan de hand is met de stille buurjongen of je beste vriend.

Elly Ooms is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Van Rossum.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum