Recensie: Spannend museumverhaal

27 mei 2021 , door Daan Stoffelsen
| | |

Hoe vier je het vijfentwintigjarig bestaan van een kinderboekenmuseum? Met een kinderboek. Sjoerd Kuyper schreef het, Sylvia Weve illustreerde het, en het heet Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum, een - niet onverwacht - knap gelaagd boek over een nachtwaker met schrijfambities, zijn kleinzoon Tiuri, de schrijver die over de nachtwaker en Tiuri gaat schrijven, en een mysterieus verhaal. Een boek dat inkijkjes geeft in het boekenvak en de literatuur én simpelweg vermakelijk en spannend is.

N.B. Lees ook een fragment uit Bizar, het jeugdboek waarvoor Kuyper vorig jaar de Zilveren Griffel ontving.

Die nachtwaker, meneer Droste, is een ambitieuze variant van een van Sjoerd Kuypers eerdere opa's, die van Robin: sympathiek en wijs. Heel erg belezen in kinderboeken ook, en gekweld door een plots verlangen net voor zijn pensioen iets na te laten aan het museum waar hij jarenlang elke nacht werkte. Alleen: hij kan niet zo goed schrijven.

'Hij viste een envelop uit zijn binnenzak en gaf hem aan Tiuri. "Dit is ontzettend slecht. Ik weet alleen niet waarom het zo slecht is."'

Op die vraag krijgen we geen antwoord, maar wel een mysterieuze suggestie op de vraag hoe je dan wél goed kan schrijven. (Ja: een mens wordt geboren als schrijver. Maar dat vind ik flauw. Oh wacht. 'Je kunt wel leren om een bétere schrijver te zijn.') Tiuri, Drostes kleinzoon, besluit maar het heft in eigen handen te nemen en opa's directeur en daarna opa's favoriete schrijver en illustrator te benaderen. Die schrijft vervolgens een verhaal dat op de raamvertelling lijkt, maakt het een beetje raar - op verzoek van Tiuri - en dat verhaal wordt dan gepresenteerd bij het jubileum-/pensioneringsfeest.

Het is een goed verhaal, Kuyper verwerkt er allerlei geestige verwijzingen in, illustreert wat literaire technieken en schrijft gewoon spannend, met prachtige, wijze zinnen:

'"Ik zag je al kijken," zei de schrijver. "Mijn hoofd is net als dat van jou, niks bijzonders, er zit gewoon de hele wereld in. En meer. Want er is geen geluk en verdriet en angst en liefde in de wereld, die zijn er alleen in de hoofden van mensen. De wereld droomt niet, dat doen de mensen."'

Denk daar maar eens over na. Lees dan het boek, en daarna: naar het Kinderboekenmuseum

Daan Stoffelsen is webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandel, hoofdredacteur van De Revisor en vader van twee.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum