Recensie: Actueel, spannend en overtuigend: Anna Woltz' De tunnel

| | |

Niet alleen de Woutertje Pieterseprijs-nominatie geeft Anna Woltz’ De tunnel actualiteit: ook het gegeven dat je in metrostations schuilt voor bommen is opeens een bekend gegeven. In Woltz’ roman (Young Adult, 13-14 jaar) doen een veertienjarig meisje en haar broertje dat. Het meisje loopt mank, en is niet zo gelukkig met zichzelf. Maar dan ontmoet ze een rijk meisje dat weggelopen is van haar familie. Die wil het echte leven meemaken, die durft alles. En ze raken bevriend met een jongen die plaatsen in de metrostations verkoopt, een straatschoffie. Zonder de oorlog hadden ze elkaar nooit ontmoet, en door die ontmoeting ontdekt ze dat ze meer kan en meer is dan een mank meisje, ze wordt zelfverzekerder. Het is een spannend, maar ook goed getroffen boek, uitstekend geschreven.

N.B. Wie die stijl wil proeven, moet er iets uit lezen. Lees op onze site een fragment uit De tunnel.

Voor Susanne van der Klei (Athenaeum Boekhandel Haarlem) was het een leeservaring van één vrije dag, het was te spannend om weg te leggen. Want het blijft natuurlijk niet bij een bijzondere ontmoeting, en het ís oorlog. Daardoor is het een verdrietige roman, maar ook een mooi boek. Maar daarnaast is De tunnel ook psychologisch geslaagd. De intensiteit van de vriendschappen op die leeftijd is goed getroffen. Hoe kinderen meeliften met elkaar, hoe ze met elkaar omgaan. En hoe belangrijk het is om met zo verschillende kinderen om te gaan. Bovendien, voegt Annick van Kessel (Boekhandel Van Rossum) toe, is de taal niet heel erg anders dan die van een veertienjarige nu. Dit is ook een pubermeisje, maar dan in een oorlog meer dan zeventig jaar geleden. Haar taal is rechttoe, rechtaan, en de dialogen zijn heel natuurlijk.

Dat, en het feit dat je daadwerkelijk iets nieuws leert, over dat aspect van die oorlog, maakt De tunnel een terechte winnaar van de Woutertje Pieterseprijs.

Annick van Kessel is boekverkoper bij Boekhandel Van Rossum. Susanne van der Klei is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

pro-mbooks1 : athenaeum