Recensie: Prentenboek Soms als ik een vlinder zie: herkenbaar vanaf de eerste maat én dromerig-kleurrijk

05 oktober 2022 , door Annick van Kessel
| | | |

Mijn boek van de maand oktober is het prentenboek Soms als ik een vlinder zie van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen. Boudewijn de Groot maakte samen met componist Jaco van der Steen twaalf nieuwe kinderliedjes, Mark Janssen maakte er prachtige illustraties bij.

N.B. Lees ook Daan Stoffelsen over Marc Janssens Sinterklaasliedjes en over twee boeken bij het Kinderboekenweekthema Gi-ga-groen, en bekijk onze categoriepagina Kinderboeken.

De muziek en teksten van Boudewijn de Groot hoor ik al mijn hele leven; als kind omdat mijn ouders naar zijn muziek luisterden, op de middelbare school omdat ik een werkstuk maakte over zijn protestliederen, en nog steeds luister ik graag naar zijn muziek. Ik was dan ook meteen enthousiast toen dit boek door uitgeverij Lemniscaat aangekondigd werd.

De verwachtingen waren dus hoog, en die worden zeker waargemaakt. Het boek ziet er prachtig uit, met tekeningen in de dromerige en kleurrijke stijl van Janssen, die qua kleuren goed aansluiten bij de heldere en pakkende liedjes. De nummers klinken zoals we van Boudewijn de Groot gewend zijn, herkenbaar vanaf de eerste maat, en makkelijk mee te zingen voor kinderen. Er zijn twee versies van het boek beschikbaar, eentje met cd en eentje zonder cd, maar beiden edities bevatten een QR-code waarmee de liedjes op Spotify te beluisteren zijn.

Annick van Kessel is rubrieksbeheerder kinderboeken bij Boekhandel Van Rossum.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum