Recensie: Twitch: vogels en vriendschap, misdaad en pesterij

16 juni 2022 , door Daan Stoffelsen
| |

Mijn tienjarige moet acht geweest zijn toen ik haar Keverjongen voorlas, en de vervolgdelen. Spannende, duistere boeken over een jongen met een liefde voor insecten en een modeontwerpster die 100% slecht was én 50% insect. In deel drie gaven we het op, misschien omdat de formule niet meer werkte, misschien omdat ze gewoon te jong was. Maar M.G. Leonard is terug op de plank, met Twitch (vertaling Maria Postema), over een gelijknamige, enthousiaste vogelaar die een ontsnapte bankovervaller in zijn biotoop treft. Een uiterst spannend boek over vogels en vriendschap, misdaad en pesterij.

N.B. Twitch is een van onze vaderdagtips!

Twitch en de vlucht van de ijsvogel - dat is de volledige Nederlandse titel - speelt zich af in het dorp Poeldal en het nabijgelegen natuurreservaart het Avesbos, en ook andere locaties en personages zijn aan het vogelthema aangepast. Het is een Engels antwoord op het onderzoek naar de matige biodiversiteit in jeugdliteratuur (NRC Handelsblad daarover, en het onderzoek zelf) en een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek (thema: Groen), maar vooral een boek dat vanaf 8 (voorlezen) en 10 (zelf lezen) vermaakt en in spanning houdt.

Twitch is een jongen met een zenuwtrekje en de natuurliefde van een echte twitcher (zie ook Remco Daalders De soortenjager). Sympathiek en moedig en een echt natuurkind. ‘De zware kijker riep herinneringen op aan de stille uurtjes naast de vriendelijke oude man die hij als zijn vader had beschouwd, en die hem plantennamen had bijgebracht en ondertussen had geleerd om geduld te hebben. “Geduld”, zei zijn opa altijd, “is de geruisloze roep die de uilen, de haviken en de valken lokt.”’ En alleen dus. Zijn moeder is vaker niet dan wel thuis, en hij wordt gepest, en nog erger gepest als hij een manke duif van een stel pestkoppen redt. Ze pakken hem terug op de laatste schooldag.

‘“Njammie,” zei Jack, en hij stak zijn hand uit naar de worm. “Mond open, Twitch, als een braaf babyvogeltje.”
Herman gaf de worm aan Jack. Iedereen boog zich naar voren om te zien of Twitch echt gedwongen zou worden om hem op te eten.’

Maar Twitch wordt door een mysterieuze vreemdeling bevrijd. Vanaf dat moment begint alles te schuiven. Wie is je vriend? Voor wie moet je uitkijken? Er is een ontsnapte bankrover gesignaleerd in Poeldal, ‘overvaller Owen’, Twitch raakt bevriend met zijn plaaggeest, de duivenkuikens worden getraind tot postduiven, er lopen twee meisjes rond in het Avesbos die niet helemaal eerlijk zijn over wat ze er doen, en steeds meer mensen komen in Twitch’ geweldige geheime vogelkijkhut. De verpersoonlijking van het kwaad blijkt iemand anders te zijn, en als je dat eenmaal doorhebt, zijn er geen grijstinten meer te bekennen, maar dat is de enige kanttekening bij deze snelle jeugdroman. In effectieve, strakke zinnen en korte hoofdstukken met frustrerend goede cliffhangers brengt M.G. Leonard je in telkens nieuwe situaties - tot de geweldige finale.

In afwachting van deel 2 (in het najaar verschijnt Spark in het Engels) maakt onze achtjarige zoon nu plannen voor een ondergrondse hut, onze tienjarige haalt haar achterstand in Leonards oeuvre in. Voor alle (voorlees-)vaders en moeders: het is tijd voor Twitch.

Daan Stoffelsen is webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandel, jurylid, recensent en hoofdredacteur van De Revisor. En vader.

pro-mbooks1 : athenaeum