Recensie: Een boek dat je hart sneller doet kloppen als je fietsfan, Tour de France-fan en fietsmateriaal-fan bent

17 november 2023 , door Anneke Reijnders

Het personeel van Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum telt heel wat multitalenten. Mensen die behalve puike boekverkoper ook ontwerper, sporter, uitgever, dichter, of schrijver zijn. Raymond Cuijpers is er zo eentje! Hij is medewerker van Athenaeum, ex-voetballer, fanatiek fietser, curator, koerier & kunstenaar. Hij publiceerde onlangs zijn boek TRAPAS.TRAPAS is een auto-filosofisch verslag van de fietstocht die Cuijpers na de voor hem en zijn gezin heftige coronaperiode maakte. Het is een boek dat je hart sneller doet kloppen als je fietsfan, Tour de France-fan en fietsmateriaal-fan bent. Bovendien moet je niet terugschrikken voor een flinke portie herhaling (love it).

In steeds andere kleuren en tonen schildert Cuijpers zijn jeugd in Limburg, zijn korte maar intense carrière bij Roda JC die beëindigd wordt door een zware blessure, zijn wording als kunstenaar en zijn fietstochten met zijn zoon - 'de jongen' in dit boek.

De bedoeling is te gaan fietsen vanaf Amsterdam naar de top van de mythische berg de Galibier. Door middel van deze fietstocht hoopt Cuijpers inzicht te krijgen in de betekenis van zijn vaderschap en wat zijn plek is in de kleine soms explosieve cocon die zijn familie is geworden gedurende de corona-pandemie.

Veel plezier zit al in de voorbereiding, waar met smaak wordt beschreven welke fietsen er in de kleine berging thuis hangen; iedere fiets vertelt een eigen familieverhaal. De Trek OCLV wordt klaargemaakt voor de tocht, de blauwe voorvork, het glanzend rood met wit van het frame, de Easton-velgen, de zwarte Durano-draadbanden. Ook al heb ik al 40 jaar niet meer serieus gefietst, ik krijg er zin in.

Met een minimum aan bagage, geen fietstassen of rugtassen, ‘bikepacking’ is het woord, gaat Cuijpers op weg. In hoofdstukken wordt de tocht beschreven. In de bloedverziekende hitte zoekt Cuijpers zijn weg naar boven. Het is zo heet dat zijn gedachtes vaak net zo repetitief malen als zijn benen, waar blijft het gedroomde inzicht?

Maar hij fietst niet alleen. Hij beschrijft de mannen van de tour: Pantani die in 1998 de berg de Galibier besteeg, faits divers over andere zware tourtochten, de helden van Luik-Bastenaken-Luik van 1980 waar slechts 21 renners over de finish kwamen. Hij denkt na over Merleau-Ponty, Camus, Foucault, alles om grip te krijgen en betekenis te vinden.

Col de Clochettes, Ballon d'Alsace, Super Planche des Belles Filles... dromerig proef ik de woorden. Er is ook een andere Cuijpers; hij kan met overtuiging andere fietsers, camions, campings, geile fietspakjes en aanstellerij haten. Maar zijn oordeel over zichzelf is ook niet mild. Hij wil een antwoord op ALLES.

De liefde bewaart hij voor het thuisfront en die is zo groot dat hij de kool en de geit wil sparen in de beschrijving van de huiselijke perikelen, waardoor we als lezer een beetje langs de oppervlakte blijven scheren.

Maar na lezing van dit fraaie boek wil je hem toeroepen: komt wel goed hoor bro, met jou als vader, met je puberzoon en jou als partner!

Anneke Reijnders is medewerker van Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum.

 

TRAPAS is in eigen beheer uitgegeven en verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandels.

Andere boekentips na lezing van TRAPAS:

  • Zen and the art of motorcycle maintenance, Rober Pirsig
  • As in tas, Jelle Brand Corstius
  • Fenomenologie van de waarneming, Maurice Merleau-Ponty
  • Die angst des Torrmans beim Elfmeter, Heinrich Böll
pro-mbooks1 : athenaeum