Recensie: Een uiterst relevante zoektocht en een oproep: Afua Hirsch, Decolonising My Body

13 november 2023 , door Reny van der Kamp
|

Zaterdag 18 november vindt weer de Afrikadag plaats, waar Athenaeum Boekhandel aanwezig is met een uitgebreid assortiment boeken en een bijzondere gast: Afua Hirsch. De Britse schrijver, documentairemaker en presentator schreef Decolonising My Body, een zoektocht en een oproep. De ondertitel, A radical exploration of rituals and beauty maakt nieuwsgierig.

Hirsch hield zich tot haar veertigste niet zo bezig met het wereldbeeld en mensbeeld anders dan met dat wat dat in het westerse leven op de voorgrond staat. Toen ging Hirsch op zoek. We zijn door kolonialisme, kapitalisme en andere ontwikkelingen in de huidige tijd een heleboel kennis over het leven kwijtgeraakt. Hoe verhoudt zich ons eigen leven tot dat van onze voorouders? Hoe kunnen we kennis, religies en rituelen uit oorspronkelijke culturen gebruiken om ons leven meer inhoud te geven?

De proloog begint met een spreekwoord uit Mali: ‘People of today, how small you are besides your ancestors.’ Vervolgens gaat ze in vier hoofdstukken — blood, beauty, sexuality, skin — langs de levenslijnen en verweeft haar onderzoek met eigen ervaringen. Een uiterst relevante zoektocht, voor iedereen die zijn of haar plaats in de wereld en persoonlijke ontwikkeling en geschiedenis in een breder perspectief wil plaatsen. Lees dit boek en kom naar het gesprek met Hirsch op 18 november in Pakhuis de Zwijger!

Reny van der Kamp is boekverkoper Engelse literatuur bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum