Recensie: Gubbels en Holtkamp combineren kunst en eenvoudige recepten in Kroketten en andere klassiekers

25 januari 2023 , door Maartje Kouwenberg
| |

Nog net in 2022, een paar dagen voor Kerst verschenen op Instagram foto’s van een prachtig vormgegeven boekje: Kroketten en andere klassiekers. Wat was dit nou? Een kookboek? Of was het iets over kunst? Het felgele boekje met illustraties van Klaas Gubbels zou ook een catalogus bij een expositie kunnen zijn. Toen ik beter keek verschenen de makers op het omslag. Witte letters in een helgele ondergrond, dat zie je niet meteen. Aha! Klaas Gubbels en Cees Holtkamp.

Kroketten en andere klassiekers is een soort dik schrift, prachtig ingebonden. De bladzijden vallen mooi open. En dat is handig bij een kookboek. Bij elk recept staat een illustratie van Klaas Gubbels. Mooie, eenvoudig ogende, kleurige illustraties. En de recepten zijn helder, meestal kort. Nu zou je denken dat de kunstenaar bij de recepten een illustratie heeft gemaakt, maar nee, dit keer ging het andersom: hij maakte 41 illustraties en de banketbakker bedacht daar telkens een van zijn recepten bij.

Heel leuk gedaan. Een weegschaal bij de zandtaartjes, een doosje lucifers bij de allumettes, drie kurkentrekkers bij de in spiraal gedraaide soepstengels en vier zilvergrijze trechters bij het recept van borstplaat. Deze laatste begreep ik niet helemaal maar dat deert niet. Het zijn beeldschone trechters en het recept is van een prachtige eenvoud.

Cees Holtkamp is natuurlijk al bekend van zijn andere kookboek, De Banketbakker, dat hij samen met Jonah Freud maakte. Mijn favoriete kookboek allertijden! Ik heb beide boeken naast elkaar gelegd en de recepten vergeleken. De receptuur van het nieuwe boekje is toch echt anders. Het lijkt wel of Cees Holtkamp zich door de simpele illustraties heeft laten inspireren tot het nog eenvoudiger opschrijven van zijn recepten. Alle poespas en ruis eruit. Ook de hoeveelheden van de ingrediënten zijn in veel recepten anders. Je zult nu nog meer zin krijgen om even wat lekkers te maken bij de koffie. Het enige wat niet had gehoeven is het noemen van een bepaalde supermarkt in een aantal van de recepten. Het woord supermarkt had volstaan.

Dit heerlijke boekje komt in mijn kookboekenkast te staan naast zijn dikke broer en ik ga er van alles uit bakken om de komende koude saaie maanden op te vrolijken.

Maartje Kouwenberg is kookboekenverkoper bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

pro-mbooks1 : athenaeum