Recensie: Vanbinnen prikkelt het

30 november 2015 , door Linda Schilperoort
| | | |

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Zeker als het gaat over een onderwerp als interieurarchitectuur, een vakgebied dat de onderlinge samenhang van architectuur-, interieur-, meubel- en productvormgeving behelst. Wereldwijd zet het Engelstalige, uit Amsterdam afkomstige Frame magazine zich al meer dan tien jaar op de kaart als ‘the world's barometer of interior design’ met als subtitel The Great Indoors. De nieuwste editie staat dan ook weer vol met veel, heel veel, mooie beelden. Door linda schilperoort.

Frame is een tijdschrift voor professionals in de interieurarchitectuur, maar gemaakt en vormgegeven als een glossy. De nadruk ligt niet op de technische aspecten van het vak; het biedt vooral inspiratie en een referentiekader. Dat maakt het ook interessant voor mensen die graag kijken naar en lezen over mooie dingen, zoals ondergetekende.

De meest recente verzameling beelden van, en achtergronden bij werk van (interieur)architecten van over de hele wereld, heeft als thema ‘The sensual world’ meegekregen. Dat is een minder vastomlijnd kader dan ‘The new bazaar; reinventing retail’, ‘The truth about color’ en ‘The beauty of space’. In die vorige edities waren de titels de duidelijke rode draad in de hoofdonderwerpen (features) — ditmaal is dat minder het geval.

Zoals elke twee maanden is een belangrijke rol weggelegd voor beelden van winkelinterieurs, bijzondere woonhuizen, werkplekken, tentoonstellingen en stands. Daarnaast gaat in dit nummer bijzondere aandacht uit naar het ontwerp en de inrichting van een vijftal nieuwe musea, waaronder de Hermitage in Amsterdam. Musea zijn als geen ander de plekken waar ontwerp en inrichting van de ruimte direct effect hebben op de beleving door de bezoeker. Het is dan ook interessant te lezen en te zien hoe de verschillende musea er uit zien, maar vooral hoe de betrokken architecten te werk zijn gegaan. ‘We used light, both natural and artificial, to design the space,’ zegt bijvoorbeeld Ricardo Carvalho over het gebruik van een strategisch lichtplan in de muurloze ruimte van MUDE, Design and Fashion Museum in een voormalig bankgebouw in Lissabon.

Interieurarchitectuur, of ‘interior design’ zoals Frame het noemt, speelt eigenlijk in de gehele publieke ruimte een belangrijke rol, maar is tegelijkertijd in de wereld van design nog een ondergeschoven kindje. Daarom zijn in 2007 de Great Indoors Awards in het leven geroepen op initiatief van onder meer Frame Magazine. In november 2009 werden de Awards voor de tweede keer uitgereikt in vijf verschillende categorieën. Deze editie van de prijs stond in het teken van de veranderende wereld waar we in leven en de manier waarop ideeën in de wereld van design hierdoor meeveranderen. Frame besteedt in tekst en beeld aandacht aan de achtergronden van de competitie, de genomineerden en de winnaars. Net als in veel andere disciplines hebben die aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Zoals 129 Architects bij de kantoorruimte voor Gummo: ‘The design lends shape to society’s demand for sustainability in both an aesthetic and convincing way.’ Andere winnaars zijn ondermeer de tijdelijke bibliotheek van de UvA en een noodlebar in Las Vegas.


Spread uit Frame, van de website van Frame.

Bladerend, lezend en kijkend vind je naast deze artikelen ook nieuw werk van jonge ontwerpers, spannende ontdekkingen op recente design beurzen, een kijkje in de toekomst van de architectuur en dus vooral heel veel mooie beelden. Deze (beelden van) interieurs, exterieurs, materialen, producten en visies prikkelen de zintuigen. Van professionals, maar ook van minder professioneel geïnteresseerden. In de echte wereld, maar ook in de tweedimensionale ‘sensual world’ van Frame Magazine no. 72.

Linda Schilperoort is freelance tekstschrijver en redacteur met een communicatieachtergrond.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum