Recensie: Een culinaire ontdekkingsreis met Jamie

30 november 2015 , door Debby Koudenburg
| |

Als het aan Jamie Oliver ligt, gaat iedereen meer op reis, en al bladerend door Jamie's Reizen krijg je daar ook meteen zin in. Een mooie verzameling recepten uit zes verschillende eetculturen én Jamie's altijd enthousiaste verhalen, suggesties en (reis-)tips. 'Alle nieuwe smaken, beelden, geluiden en geuren openden een nieuwe wereld voor me en ik deed heel veel nieuwe ideeën op...' aldus Jamie in zijn voorwoord. In dit boek laat hij ons meegenieten van zijn reizen door Italië, Spanje, Griekenland, Marokko, Zweden en Frankrijk. Per land lekkere recepten van klassieke gerechten met de 'Jamie twist', korte beschrijvingen van de eetculturen en veel foto's die een goede indruk geven van het land en het eten maar die tegelijkertijd een vakantie-album zijn van een kookfanaat.

Van de vele kookboeken van Jamie waren er al twee gewijd aan een land: Jamie's Italy en Jamie's Amerika. Nu maakt hij dus een reis door Europa. In Jamie's Reizen heeft ieder land een eigen hoofdstuk met een mooie keuze uit de lokale specialiteiten en een overzicht van wat hij noemt 'de essentiële ingrediënten'. Het is een lijst van producten waar het land in uitblinkt, smakelijk gefotografeerd en voorzien van korte beschrijvingen en een uitleg wat je ermee kunt doen. In combinatie met de sfeervolle 'vakantiekiekjes' waan je je gelijk op een drukke markt in Marokko, vissend aan een rustig meer in Zweden of slenterend op die prachtige vismarkt in Venetië.

Souvlaki, risotto en paella

Jamie duikt ook letterlijk in de lokale keukens om de fijne kneepjes te leren, hij maakt souvlaki in een restaurant in Griekenland, een enorme paella op een straatfeest in Spanje en risotto op een eilandje bij Venetië. Dat is wat je noemt liefde voor het vak, het plezier straalt er van af én het is jaloersmakend; welke kookliefhebber wil nou niet een dagje meedraaien met 'de Italiaanse grootmeester van de risotto' in zijn Trattoria op Burano!

De index is op ingrediënt, gerecht en/of bereidingswijze en dat maakt het zoeken makkelijk. Aardig is dat de pagina's zijn aangeduid met cijfers én in de betreffende taal in letters. Voor de culinaire vakantievoorbereidingen is het jammer dat niet ook de gerechten altijd in de betreffende taal worden vermeld.

Van alle landen die Jamie in dit boek bezoekt is Zweden het meest opvallend, het is de minst bekende culinaire vakantiebestemming van het rijtje. Volgens Jamie is de Zweedse keuken echter 'groots, spannend en stoer, en behoort tot de absolute wereldtop'. Tijd dus om een Zweeds gerecht te proberen. Recepten voor een 'Geniale Bieten Gravad Lax' en natuurlijk 'Jansson's Verleiding' maar we kozen voor ons filmpje voor de 'Supersnelle Bessentaart'. Een goed te volgen recept met een spectaculair resultaat. Wilde bessen komen veel voor in Zweden, tik 'vakantiebestemming Zweden' in in Google en je kunt overal wilde paddenstoelen en bessen plukken.

Ieder recept in Jamie's reizen bestrijkt twee pagina's, één met de receptuur en één met foto. De omschrijvingen lijken lang maar ieder recept begint met een introductie van het gerecht en de receptuur is duidelijk beschreven en zit vol met handige tips van een kok die snapt dat niet iedereen zoveel ervaring heeft als hijzelf. Jamie begrijpt als geen ander hoe je koken en eten aantrekkelijk en mogelijk kunt maken voor iedereen die daar ook maar een beetje in is geïnteresseerd. Gezond en lekker eten en koken moet je natuurlijk het hele jaar door doen maar zorgt op vakantie ook nog eens voor een band met de 'locals', zelfs als je de taal niet spreekt. 'Als ze doorhebben dat je hun lekkere eten, uitstekende wijn en aangename gezelschap op waarde weet te schatten zit je goed'. Ontdekken en genieten met familie en verre vrienden, dat straalt dit boek uit.

En, voor wie nog niet genoeg heeft aan alle boeken van Jamie, Jamie's Magazine is tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Debby Koudenburg was professioneel kok en is met Tony Telson de drijvende kracht achter cookfreshfood.com.

pro-mbooks1 : athenaeum