Recensie: Recepten die hongerig en gelukkig maken

30 november 2015 , door Debby Koudenburg
| | |

Een recept voor Somerset rarebits? Dat klinkt erg Brits en dat is het natuurlijk ook, maar de meeste recepten in Good Things to Eat zijn verre van Brits. Of zoals Lucas Hollweg, de auteur van dit heerlijke boek het zegt, het gaat 'about the food that makes me hungry and happy', en dat kan overal vandaan komen.

Beginpunt van zijn manier van koken is de dubbele vraag Waar heb ik trek in en Wat is er op dit moment op de markt. 'I don't like food that tries to be too clever,' zegt hij ergens, en zo simpel, zo smakelijk en zo vers is het. Veel gerechten in dit boek zijn bekend, maar bij Hollweg wil je ze meteen weer maken. Door debby koudenburg.

Rarebits met cider

Lucas Hollweg groeide op in Somerset, het graafschap in Zuid-West Engeland dat bekend staat om z'n West Country Farmhouse Cheddar en Somerset Cider, en vandaar zijn Somerset rarebit tribute version. Die moesten we dus proberen voor ons filmpje. Zijn advies daarbij: 'The better your booze, cheese and fruit, the better it will be.' Dure kaas op je toast, maar de smaak is er ook naar!

Van journalist naar foodwriter

Lucas Hollweg wordt in de Britse pers omschreven als de nieuwe sterschrijver over simpel en goed eten. Hij gaf zijn carrière als journalist op om meer tijd in de keuken door te brengen en heeft nu een receptencolumn in The Sunday Times Style Magazine. Good Things to Eat is zijn eerste kookboek. Zijn voormalige 'carrière' in de schrijvende pers lees je terug in dit boek, hij kiest zijn woorden niet lukraak. Omschrijvingen van ingrediënten doen je soms denken aan de romantische Britse literatuur. Want wie denkt bij 'the velvet skin, the raindrop plumpness, the sense of precious fragility' aan vijgen?

Het mag overkomen als over the top maar het is helemaal op zijn plaats en beter kan je een vijg niet beschrijven. De recepten zelf zijn minder poëtisch, ze zijn kort en duidelijk, nergens ingewikkeld en op een prettige manier beschreven, je krijgt zin en zelfvertrouwen om te koken. Hij stuurt je meer richting het goede eindresultaat dan dat hij opsomt wat je moet doen en tussendoor geeft hij handige tips en ideetjes.

De hoofdstukken zijn niet op de reguliere wijze onderverdeeld, favoriete ingrediënten en bereidingswijzen wisselen elkaar af. Dus geen voor-, hoofd- en nagerechten maar hoofdstukken over vijgen, gratins, 'things on toast' en hoofdstukken over mosselen, inktvis and 'other creatures', maar ook wintersalades, ijs en sorbet, karbonaadjes en zomersoepjes. Hij vertelt heel duidelijk hoe je een oester moet openen maar ook hoe je een goede mayonaise of mosterdressing maakt, of een simpel taartdeeg. Afwisselend dus maar vooral aantrekkelijk, uitnodigend en smakelijk.

Een feest der herkenning

Allemaal mooi meegenomen maar de échte reden waarom dit boek een aanrader is is voor mij de herkenning. Praktisch ieder gerecht (of een variatie ervan) in Good things to Eat heb ik wel eens gegeten en/of klaargemaakt en dat is precies wat Lucas Hollweg aanhaalt in zijn introductie:

'Food enthusiasms are a personal and emotional thing. Mine have been shaped by all the good things I've ever eaten, the places I've eaten them in and the people I've eaten them with'.

En zo is het. Eten is ontdekken maar ook vooral herinnering van smaken. Gegrilde sardientjes in Portugal, brood met boter, radijsjes en zout na school, fazant met rode kool bij oma, mijn moeders goulash en bloemkool met kaassaus. Ze staan allemaal in dit boek en je wilt ze meteen weer eten of Hollwegs variatie uitproberen. Kortom, heerlijke dagelijkse kost in een mooi uitgegeven boek. Een aanrader!

Debby Koudenburg was professioneel kok en is met Tony Telson de drijvende kracht achter cookfreshfood.com.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum