Recensie: Een tijdschrift vullen kan je zelf - en het werkt

30 november 2015 , door Kelli van der Waals
| | | |

Een tijdschrift vullen kan je zelf. Denk aan het thema van het komende nummer, maak een werk dat hier bij past – of dat nu een verhaal is, een foto of een lettertype – en stuur het in. Redacteuren maken een selectie uit het ingezonden werk, geven er vorm aan en drukken het af, en zie daar: O.K. Periodicals, een tijdschrift dat grotendeels is gemaakt door haar lezers. Deze uitgave van de Arnhemse grafisch-ontwerpstudio O.K. Parking heeft een halfjaarlijkse oplage van 500 en is inmiddels voor de zevende keer verschenen. De formule levert een mooi vormgegeven blad op, een bonte verzameling van werk van verschillende kunstenaars die op een of andere manier vorm hebben gegeven aan het thema en die steeds een beknopt aantal pagina’s de ruimte krijgen. Door kelli van der waals voor hard//hoofd en Athenaeum.

N.B. O.K. Periodicals is een van de beste zines van 2011.

Menselijk en intiem

Enkele van die pagina’s smaken zeker naar meer. Zoals de portretten van beoefenaars van Live Action Role Playing Games (larp). Charlotte Lybeer fotografeerde Larpers in wat lijkt op hun eigen woonruimte, los van de context van het spel. Dat geeft de foto’s iets menselijks, ondanks dat de Larpers onherkenbaar zijn in hun groteske pakken. Of de fotoserie Dear Corrina van Laura Curran, het meest persoonlijke van de werken in het blad. Curran vroeg vrienden en familie van haar plots overleden vriendin Corrina om een brief aan aan het meisje te schrijven, waarin ze vertellen hoe haar dood hun levens heeft beïnvloed. De portretten zitten dicht op de huid van de gefotografeerden, die net als de kunstenares worstelen met het verdriet en de rouw waarmee ze werden geconfronteerd door het overlijden van hun vriendin.


Bladerfilmpje

Michael Jackson

De kern van het nummer is een sectie over thriller-koning Michael Jackson. Die opent met de eye catcher van het blad: ‘Improve Your Thriller-Moves’, een geïllustreerde uitleg van de danspasjes op Jacksons beroemde nummer, vergezeld door ‘special insert hardware’ waar de bijbehorende muziek uit klinkt. Voor de jaren tachtig-aficionado die deze moves nog niet uit het hoofd kende. Daarnaast is er een spread gewijd aan een reeks willekeurige feiten over de zanger, die op een of andere manier het weten waard zijn. Bijvoorbeeld dat de zanger post-mortem is aangeklaagd omdat hij in een privéfilmpje meezingt met Ignition van R. Kelly. En er is te zien hoe ze in 1985 dachten dat Jackson er in 2000 uit zou zien, en hoe zeer ze er toen naast zaten is op te maken uit de tijdlijn van Michael Jackson-neuzen onderaan de pagina.

Hyper met paardenbloed, zonnebrandcrème uit kokosnoten

Meer horror dan thriller is het artikeltje ‘May the Horse Be With You’ over het kunstcollectief Art Orienté Objet. Twee kunstenaressen uit dit collectief verkenden ‘trans-species relationships’ door hun lichaamsvocht te mengen met dat van een dier naar keuze. Marion Laval-Jeantet liet zich voor een performance injecteren met paardenbloed en liep op nagemaakte hoeven rond met het dier. Ze verklaarde zich ‘hypermachtig, hypersensitief en hypernerveus’ door het paardenbloed te voelen. Ze kon er niet van slapen, voelde zich als een paard en ervoer ‘alle emoties van een herbivoor’. Een fascinerend verhaal dat de rillingen over je rug doet lopen.

Iets vriendelijker is de encyclopedie die kunstenares Anne-Marie Geurink maakte van medische amateurfilmpjes op Youtube, van het verwijderen van blaren met een paperclip tot het maken van zonnebrandcrème uit kokosnoten. Bij de encyclopedie is een aantal gereedschappen gevoegd die bij de Youtube gebruikt kunnen worden. Een inventief concept, waar in het blad helaas enkel wat plaatjes van afgedrukt staan.

Blog of papier?

Dat is het geval bij de meeste uitgelichte projecten: het materiaal is beperkt, evenals de begeleidende tekst. O.K. Periodicals zegt ‘an inspirational magazine (that looks like a book)’ te zijn, en dat is het ook. Het blad biedt voldoende afwisseling, maar als lezer kom je weinig over de kunstenaars of projecten te weten. Je kan je afvragen of de vorm van een blog, vanwaar je meteen door kan klikken naar meer, beter zou passen. Maar soms wil je ook gewoon iets tastbaars, een mooi vormgegeven stapeltje papier dat naar nieuw ruikt. Iets dat eruit ziet als een boek.

Kelli van der Waals is redacteur van hard//hoofd.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum