Recensie: Superfamilies

30 november 2015 , door Kelli van der Waals
|

Het kwartaalblad Slanted gaat over lettertypen, is van Duitse makelij, komt voort uit een blog (Slanted.de) en wil typografie, vormgeving, illustratie en fotografie verbinden. In de herfst van 2012 doet het dat onder de noemer Superfamilies, een verwijzing naar de ‘families’ van lettertypen met extreem veel variaties (vet, cursief, serif, sans-serif). Klinkt voor de leek niet zo spannend, maar op deze glimmende pagina’s kan je een paar mooie dingen verwachten. Door kelli van der waals voor hard//hoofd en Athenaeum.

Voor de kenner...

Moet je wat af weten van lettertypen om dit blad te lezen? Het liefst wel. Sommige essays en interviews achterin het blad – afwisselend in het Engels en het Duits, gedrukt in kleine letters die grote pagina’s vullen – zijn gericht op de liefhebber. Zo zijn er veel interviews over lettertypen met ontwerpers van lettertypen, waaronder ook de Nederlanders Erik Blokland, Luc(as) de Groot en Albert-Jan Pool. Een essay over R. Kelly en Experimental Jetset slaat pas ergens op als je dit Amsterdamse ontwerpbureau kent. En met een beetje weet van de verschillende types kan je het geëxperimenteer met letters in het blad waarschijnlijk beter waarderen.

... maar ook familiefoto's

Maar er is meer. Zoals een uitgebreide reeks fotoreportages over families. Een gevarieerde selectie documentaire- en portretfoto’s vertelt uiteenlopende verhalen en presenteert verschillende thema’s, van migrantengroepen tot koningshuizen. Slanted hakt er op bladzijde drie meteen in met zwart-witfoto’s van Mexicaanse immigranten in de Verenigde Staten, in Joseph Rodrigues’ ‘Life on Both Sides of the Border’. Rodrigues portretteert in deze uitgebreide serie op directe wijze zowel de trots als het verdriet dat deze families tekent.

Vreemde families, Texaanse families, redneck-families, mijnwerkersfamilies en vele anderen volgen, en een wat schijnbaar willekeurig gekozen verzameling foto’s van koninklijke familieleden. Laatstgenoemde serie is overgoten met naar het thema verwijzende kreten (‘The Blues Brothers’, ‘Rockefeller’, ‘The Simpsons’, etcetera) die tegelijk dienen als een showcase van lettertypen.

... en letters voor aan de muur

Voor de geïllustreerde sectie van het blad heeft Slanted ontwerpers van het Kasselse bureau Rotopol de opdracht gegeven een illustratie te maken bij verschillende lettertypen. Het resultaat is een reeks originele tekeningen die je nog het liefst uit zou scheuren en aan de muur zou hangen. Lettertype Pluto werd een norse man met vier paarden en het water tot aan de lippen; Greta werd een lange draad in handen van verschillende generaties vrouwen; Regal Pro een slanke versie van een Niki de Saint Phalle; en Panorama een surrealistisch strandtafereel.

Een onafhankelijk tijdschrift over lettertypen moet het midden zoeken tussen het vakblad en het magazine voor groter publiek. Dat midden vindt Slanted door de pagina’s te vullen met foto’s en illustraties aan de hand van een lettertype-gerelateerd thema. Een diepgaand verhaal krijgt de lezer daarbij niet, maar vriendelijk voor het oog is het zeker. Niet alleen de illustraties, maar ook de foto’s zou je zo aan je muur kunnen hangen.

Kelli van der Waals is mediawetenschapper en freelance journalist.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum