Recensie: De zonnige keuken van de Mango Queen

30 november 2015 , door Marjolein Kelderman
| |

In 2012 zagen ruim 6 miljoen mensen Shelina Permalloo de finale van het Britse kookprogramma Masterchef winnen. Met haar Caribische smaakcombinaties bracht zij de kleurrijke keuken van het geboorteland van haar moeder, Mauritius, in onze huiskamers. Haar handelsmerk tijdens de wedstrijd waren de mango's die elke week voorbij kwamen en haar de bijnaam Mango Queen opleverde. Maar dat deze stralende dame meer in haar mars heeft bewijst ze met haar eerste kookboek met de toepasselijke titel Sunshine on a Plate. Door marjolein kelderman.

Mauritius

Het eiland Mauritius is een smeltkroes van culturen die allemaal in de recepten van Permalloo terug te vinden zijn. Frans, Indiaas, Afrikaans, Brits, Portugees, Chinees en zelfs een vleugje Nederlands! Mauritius werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt door Arabische schippers en hoewel de Portugezen al in 1507 voet aan wal zetten was het een Nederlandse expeditie die er in 1598 de eerste nederzettingen maakte. Het eiland werd vernoemd naar Prins Maurits van Nassaueiland en het vlaggenschip de Mauritius, de naam die het eiland nog steeds heeft.

In 1715 nam Frankrijk het roer over en werd het een Franse kolonie om vervolgens 100 jaar later in Brits bezit te komen. Na afschaffing van de slavernij in 1835 werden massaal goedkope Chinese, Afrikaanse en Indiase arbeidskrachten naar het eiland gebracht om op de suikerplantages te werken. Al deze groepen brachten natuurlijk hun specerijen, groenten, fruit en eetgewoonten mee en zo is de keuken van Mauritius een bijzondere mix van smaken en kookstijlen geworden. Een klassieke Frans gerecht als Daube provençale wordt op het eiland bijvoorbeeld gemaakt met een droge sherry en aardappelen. Invloeden uit de Indiase keuken zijn ook sterk aanwezig in de vele curry gerechten en Gajaks (snacks), zoals die in de kleine stalletjes op de witte stranden te koop zijn.

Niets houdt de band met een land van oorsprong zo sterk als de geuren en smaken van het moederland. In haar boek vertelt Permalloo veel over de invloed van haar familie op haar kookkunsten. Haar moeder kookte alleen Mauritiaans eten waardoor zij al heel jong een 'natuurlijke smaak' ontwikkelde voor de eilandkeuken. En zoals het een goede kok betaamt: niks koken met maatlepels en een weegschaal, maar gewoon op gevoel!

Veelzijdig

Dat Permalloo een natuurtalent is blijkt wel uit de enorme veelzijdigheid van de recepten in haar kookboek. Natuurlijk veel verse vis en schaal- en schelpdieren maar ook comfort food als macaroni met kip (en een chilipepertje!) en een pilau met quinoa. Op het eerste gezicht is de indeling vrij traditioneel: vis, vlees en groenten. Maar tussen deze pijlers door zijn er ook kleinere hoofdstukken met bijgerechten, drankjes en zoetigheden. En met de toetjes doet de Mango Queen haar naam zeker eer aan met een tropische variatie op de Franse creme brulee en een heerlijke syllabub van mango en rum.

De recepten zijn lang niet zo hoogdravend als tijdens Masterchef maar dat maakt Sunshine on a Plate juist tot een goed boek, het staat vol praktische recepten waar je met het hele gezin van kan genieten en je niet de halve dag voor in de keuken hoeft te staan. Een van Permalloo's culinaire voorbeelden is Australische chef-kok David Thompson, wiens kookboek Thai Food als standaardwerk voor de Thaise keuken wordt gezien. Ook die invloed is duidelijk terug te zien in het boek. Sunshine on a Plate biedt de perfecte combinatie van tropisch Mauritiaans eten, de zonnige persoonlijkheid van Permalloo zelf en een vleugje Thailand. En dat er in het register ook nog wordt aangegeven welke gerechten glutenvrij zijn is voor een grote groep lezers een bonus. Shelina Permalloo is hard op weg om de nieuwe, exotische Nigella Lawson te worden!

Marjolein Kelderman is rubrieksbeheerder voor onder andere de kunst- en kookboeken.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum