Recensie: Op zoek naar de perfecte curry

30 november 2015 , door Marjolein Kelderman
| | | | |

De naam Rick Stein zullen de meeste mensen associëren met vis. De altijd charmante en aimabele Stein heeft ons door de jaren heen op televisie meegenomen op zijn reizen langs de Britse kust en zijn Verse vis is een van de best verkochte kookboeken over vis. Maar Stein verdiept zich ook in lokale keukens, zo maakte hij voor de BBC twee jaar geleden nog een culinaire roadtrip door Spanje [boek | recensie], en in zijn meest recente serie, Rick Stein's India, volgen we de kokende globetrotter op een reis door de voormalige Britse kolonie, op zoek naar de perfecte curry. Door marjolein kelderman.

Britse blik

En bij een televisieserie hoort natuurlijk een boek! Dat de Indiase keuken buitengewoon populair in Groot-Brittanië is, is geen nieuws en er bestaan natuurlijk al hele goede boeken over curries zoals bijvoorbeeld die van Madhur Jaffrey. Maar de meeste van deze boeken zijn geschreven door mensen met een Indiase achtergrond. Het interessante van dit boek is dat Stein zich in zijn zoektocht laat leiden door zijn Britse of niet-Indiase blik. Het boek is dan ook niet, zoals je misschien zou verwachten, ingedeeld naar de regio's waar de recepten vandaan komen maar naar hoofdingrediënt van het gerecht: 'Dhaba - streetfood,' 'Sabzi - groenten,' 'Macchi - vis, schaal- en schelpdieren,' 'Murgh - gevogelte,' 'Gosht - lam- en geitenvlees' en 'Meehta - zoetigheid'. Een Indiase maaltijd wordt namelijk niet ingedeeld naar voor-, hoofd- en nagerecht zoals wij in de Westerse keuken gewend zijn. Het is meer een verzameling van gerechten waarbij iedereen van alles iets neemt. Met deze indeling kun je dus makkelijk zelf een maaltijd samenstellen.

Een perfecte afspiegeling

In de serie is Stein te zien in de keuken bij traditionele koks, thuiskoks en straatverkopers door heel India om zo de geheimen van zowel de authentieke als de moderne Indiase keuken te ontcijferen. Het boek doet absoluut niet onder voor de prachtige beelden op de televisie: de kleurrijke foto's spatten van de pagina's. Prachtige glimmende groene aubergines op de markt, diep rode Kasjmir pepers en de turkooizenblauwe bussen in het drukke verkeer. Gecombineerd met inleidende verhalen en goed geschreven recepten is dit boek een perfecte afspiegeling van de serie.

Curry bestaat niet

Ieder recept wordt ingeleid met informatie over de herkomst van de recepten en anekdotes van Stein over zijn reizen, erg interessant om te lezen. De lijsten met ingrediënten zijn lang maar laat dat je vooral niet afschrikken! Als je eenmaal een basis aan kruiden en specerijen in je keukenkastje hebt kun je veel van de gerechten makkelijk op een doordeweekse dag maken. Stein houdt het echter niet alleen bij typisch Indiaas, ook klassieke Britse gerechten zoals bread and butter pudding krijgen een Indiase makeover. Verder ontdekt Stein dat curry in het Westen een soort verzamelnaam geworden is voor heel veel gerechten afkomstig uit het Indiase subcontinent, en dat curry zoals wij 'm kennen niet bestaat in India. In werkelijkheid is het een pittige vlees- of groentestoofpot met veel saus, en zijn er slechts een paar droge curry's in India. Achter in het boek is een praktische lijst met basis kruidenmengsels als garam massala, naan en verschillende chutneys.

Geen zin om te koken

Voor de vegetariërs heeft dit boek ook veel te bieden, door het hindoegeloof is ongeveer de helft van de inwoners van India is namelijk vegetariër. In de hoogste kaste van de hindoes, de Brahmins, zijn de meeste vegetariërs te vinden en zij zetten de toon voor de rest. Met andere woorden: het is chic om geen vlees te eten! Laat Rick Stein je meenemen naar een wereld vol kleur en vlammende hitte, zowel in de keuken als op je tong. Geen zin om te koken met dit warme weer? De masala chai en lime ginger cordial maak je in een mum van tijd klaar en drinken lekker weg terwijl je je al lezend in India waant.

N.B. Wanneer we de serie op de Nederlandse televisie kunnen verwachten is nog onbekend maar voor wie niet kan wachten: hier een link naar de eerste aflevering.

Marjolein Kelderman is rubrieksbeheerder voor onder andere de kunst- en kookboeken.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum