2014 was een goed jaar voor kookboekenliefhebbers. Niet in de laatste plaats voor onze kookboekenrecensent Debby Koudenburg en onze rubrieksbeheerder Marjolein Kelderman. In de laatste kookboekenbespreking van het jaar gaat kelderman alle hoogtepunten langs, beginnend bij Ottolenghi, via het Iran van Sabrina Ghayour, het Italië van Ko Sliggers en Claudia Roden, de ovens van Paul Hollywood en Yvette van Boven, het fastfood van Stephane Reynaud en Johannes van Dam, en eindigend in de eigen keuken. Zoals het hoort. Proef mee van kookboekenjaar 2014.
In Nederland hebben we ons eigen fast fooderfgoed: de kroket. Wijlen Johannes van Dam was een liefhebber en het schrijven van Het krokettenboek was zijn levenswerk. Helaas heeft hij dit zelf niet kunnen voltooien maar redacteur en vriendin Joosje Noordhoek en Jonah Freud van de Kookboekhandel vonden zijn notities en hebben het boek afgemaakt. Uiteraard begint het boek(je) met de geschiedenis van de kroket (ook wel croquet, want de originele recepten komen uit Frankrijk). Gevolgd door een verhaal uit de jeugd van Johannes van Dam over zijn zoektocht naar de perfecte kroket. Maar bovenal staan er recepten in voor allerlei kroketten, niet alleen de bekende vleeskroketten maar maar ook gierstkroketten met verse kruiden, camembertkroketten, wildcroquetten en Limburgse zoervleisjkroketten. En voor in de agenda: 9 oktober is uitgeroepen tot Nationale Krokettendag.
Marjolein Kelderman is bij Athenaeum rubrieksbeheerder voor onder andere de kunst- en kookboeken.