Terug

Recensies

De levenskunst van Arjen Sevenster

Zondag 19 april zou in Boekhandel Blokker te Heemstede de boekpresentatie plaatsvinden van het bij In de Knipscheer postuum verschenen boek De wind van morgen. Kroniek van een leven van de wiskundige, japanoloog en dichter Arjen Sevenster. De boekpresentatie kon helaas niet doorgaan. Wel kun je hier…

Een denkpauze met een geschiedenis; de puntkomma laat niemand onverschillig

In Semicolon, een kleine, voor het algemene publiek geschreven monografie, brengt de Amerikaanse historica en wetenschapsfilosofe Cecelia Watson een eerbetoon aan de puntkomma, misschien wel het meest geraffineerde, maar vermoedelijk ook het meest omstreden leesteken. Raymond Chandler haatte het; He…

De onontcijferbaarheid van de toekomst

Met een ‘dubbel-essay’ zet de Italiaanse schrijver en uitgever Roberto Calasso zijn meerdelige cultuurfilosofische onderzoek voort naar de bronnen van de moderne wereld. Het onbenoembare heden levert opnieuw een even sprankelende als diepgravende zoektocht op.

N.B. Eerder publiceerden we op Athenae…

Opperuitlegger van Nederland

‘Een optimist,’ zo betitelt Alexander Rinnooy Kan zichzelf in de ondertitel van zijn memoires, Bordjes duiken. Ervaringen van een optimist. Bij deze wiskundige – achtereenvolgens hoogleraar, rector magnificus, vno-ncw-voorzitter, ing-bestuurder, ser-voorzitter, eerste Kamerlid en grossier in nevenfu…

Het leven als obstakel voor zelfbevrijding: Antonio di Benedetto’s roman Zama vertaald

Over de schrijver Antonio di Benedetto hoorde ik voor het eerst in een prieeltje in de tuin van het Museo Nacional de Arte Decorativo in Buenos Aires. Achteraf beschouwd was de buitenissige setting van dat gesprek volkomen in lijn met de gedachtewereld van Don Diego de Zama, de hoofdpersoon van Di B…

Cognetti's De acht bergen: een toproman, gevormd uit bergen

Ook voor wie niks om natuurbeschrijvingen of bergbeklimmen geeft is De acht bergen van Paolo Cognetti een schitterende en onvergetelijke roman. De in 1978 geboren Italiaanse schrijver kreeg er in 2017 de prestigieuze Premio Strega voor, en het boek zal de komende jaren in meer dan dertig landen in v…

Abou Jahjahs droom van een vreedzame stad

Uitgeverij De Bezige Bij wilde met een pamflettenreeks onder de titel 'horzels' een beetje leven in de brouwerij van de openbare meningsvorming in Nederland brengen. Dat hebben ze geweten. Na Simone van Saarloos en Willem Otterspeer, die respectievelijk opkwamen voor het recht om single te blijven (…

Een vliegramp als roman

De recente ramp boven Oostelijk Oekraïne met vlucht MH-17 herinnert ons eraan dat in een vliegtuig door het lot een groep mensen bijeengebracht wordt, van wie de meesten niets anders met elkaar gemeen hebben dan dat zij, bij een fatale afloop van de vlucht, in hun gelijktijdige dood voor altijd met …

Perfect in zijn genre: John Green en de YA-roman

Literatuur leert ons in woorden hoe het is om te leven. Maar waarom zou je daarover lezen? Je kunt het leven toch gewoon leven? Voor echte literatuurlezers is dat een onzinvraag, voor jongeren grofweg tussen de veertien en de achttien jaar is dat niet zo'n gekke gedachte. Wat moeten zij met al die h…

De geesteswetenschappen en de centrale verwarming

Een van de leukste definities van een universiteit is zonder twijfel die van Robert Maynard Hutchins, van 1929 tot 1945 President van The University of Chicago. Een universiteit is, aldus Hutchins, ‘a series of schools and departments held together by a central heating system’. Berustte …

‘Een geweldige zin voor het concrete’

Een werkelijk mooi en interessant boek bestaat altijd uit meerdere boeken tegelijk, en die meerdere boeken kunnen zich over alle literaire genres uitstrekken. Dat geldt beslist voor Compositieportret van Nicolaas Matsier, een boek dat zowel autobiografie, essaybundel als verzameling poëtische overpe…

Het mooiste boek van het jaar?

Af en toe verschijnt er een zo uitnodigend kunstboek dat je er hulpeloos intuimelt, om na een avond lezen en bladeren jezelf weer in je eigen stoel terug te vinden, met het gevoel alsof je een groot avontuur achter de rug hebt. Airline Visual Identity 1945-1975 – het lijkt de saaist mogelijke titel …

Het rijtjeshuis als torenkamer

Habitam ergo sum – ik woon dus ik ben – dat lijkt wel de kortste samenvatting van het boek dat de filosoof, Trouw-publicist en voormalig boekverkoper Pieter Hoexum publiceerde onder de titel Kleine filosofie van het rijtjeshuis. Het is een heerlijke reisgids voor de levenskunst uit de pen van iemand…

Bijten en gebeten worden

Er zijn literaire debutanten die vooral graag schrijver willen zijn, die zich vanaf het begin verheugen over alles wat het schrijverschap met zich mee zal brengen. Er zijn ook mensen die door middel van een boek vooral iets willen zeggen, die commentaar willen leveren op de wereld. Dat zijn allemaal…

Ménage in het Wenen van Freud en Schnitzler (David Vogel, Een Weense romance)

Als verschijnsel hoort het eerder thuis in de archeologie dan in de literatuurgeschiedenis: in 2010 werden in een schrijversarchief in Tel Aviv vijftien zeer dichtbeschreven vellen papier gevonden die een volledige, tot dan toe onbekende roman bleken te bevatten van de Weens-Joodse schrijver David V…

Een vlucht ooievaars in Bulgarije

De Britse schrijver en avonturier Patrick Leigh Fermor was naar eigen zeggen ‘unboreable’ Inderdaad vond hij - en zo nodig maakte hij - alles interessant. Met de verschijning van The Broken Road is zijn fascinerende voettocht dwars over het Europese continent in 1934/1935, van Hoek van H…

Cultuurdenken over de economie

Op 17 december j.l. debatteerden in De Rode Hoed de econoom Arnoud Boot, de theologe Jacobine Geel en de socioloog Johan Goudsblom onder leiding van filosofe Daan Roovers over de zojuist verschenen vertaling van De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme van Max Weber. Die combinatie van…

Het kon minder, over en uit Pier en oceaan

De hoogste lof die de Friezen traditioneel voor een aardse prestatie beschikbaar hebben is een zinnetje dat wel bij uitstek van toepassing is op de langverwachte nieuwe roman van Oek de Jong, die dezer dagen verscheen onder de titel Pier en oceaan. Dat zinnetje luidt: ‘Het kon minder.’
Inderdaad, het…

Herinneringen van een activistisch diplomaat

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig viel hij ook in Nederland met enige regelmaat in functie aan te treffen, bijvoorbeeld op de receptie ter gelegenheid van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie in Den Haag. Stelt u zich een grote ontvangst voor in zo’n crematoriumachtige zaal van het Ministeri…

De geesteswetenschappen en de centrale verwarming

Een van de leukste definities van een universiteit is zonder twijfel die van Robert Maynard Hutchins, van 1929 tot 1945 President van The University of Chicago. Een universiteit is, aldus Hutchins, ‘a series of schools and departments held together by a central heating system.’ Berustte die grap in …

pro-mbooks1 : athenaeum