Terug

Recensies

Blauwe hap, negenhonderd maal

Wouter F.P.H. Rademakers diende decennia lang bij de Koninklijke Marine en was lange tijd in Indonesië gestationeerd. Hij is inmiddels gepensioneerd officier maar tijdens zijn werk bij de marine ontwikkelde hij een grote voorliefde voor zowel de Indonesische als de Indische keuken. Het kookboek Sela…

Alles klopt in Het verleden op je bord – behalve de Gado-gado-uien

In de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is een grote verzameling historische boeken over koken en voeding te vinden. Mede dankzij een legaat van schrijver en lekkerbek J.W.F. Werumeus Buning zijn er honderden historische culinaire boeken te raadplegen. Dat zijn niet alleen kookboeken maar ook…

Het allereerste Indische kookboek

Nagenoeg iedereen kent de bijbel onder de Indische kookboeken; zeg ‘Beb Vuyk’ en een verdere titel noemen is overbodig. Grote kans dat er ook een ‘Keijner’ in de boekenkast staat en misschien nog een exemplaar van de Indische keukengeheimen van Oma Keasberry. Stuk voor stuk namen van vrouwen die doo…

Wat extra liefde voor de Assepoester van de culinaire wereld

Hij schreef al drieëntwintig kookboeken en maakte televisieseries voor de BBC die in meer dan twintig landen werden uitgezonden maar de tachtigjarige Godfather van de Italiaanse keuken, Antonio Carluccio, is nog lang niet uit gekookt en geschreven. Groenten is zijn vierentwintigste boek en de tweede…

Dan makan?

De titel doet denken aan een slogan van een luchtvaartmaatschappij: Amazing Malaysian. De zonnige gele kleur van het omslag met een grote gouden bloem en de vele kleine gouden bloemetjes eromheen stralen je tegemoet. Het boek lijkt te tintelen en bij het lezen van de ondertitel Recipes for vibrant M…

Herbarium: Een gids voor op de keukentafel

Er was een tijd waarin kruidenboeken of herbaria een belangrijke plaats innamen in de boekenkast en het dagelijks leven. Tegenwoordig kijken we op internet als we iets willen weten en zijn dit soort boeken een beetje in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer, want we missen namelijk echt iets als…

Jamie's kerst

In navolging van andere bekende Britse televisiekoks als Nigella Lawson, The Hairy Bikers, Mary Berry en Gordon Ramsay, brengt ook Jamie Oliver dit jaar een kerstkookboek uit. Een verzameling van de beste recepten uit Jamie Magazine en zijn eerdere boeken van de afgelopen zeventien jaar. Een soort g…

Geniale recepten, recht uit de kookgemeenschap

Een van de websites die ik regelmatig bezoek voor kook- of bakinspiratie is het Amerikaanse Food52.com. Opgericht in 2009 door de voormalige food editor van de New York Times is het in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een bloeiende online gemeenschap voor thuiskoks van allerlei niveaus met meer da…

De Afrikaanse twist

Er waren eens drie vrienden uit Zuid-London, Duval Timothy (25), Jacob Fodio Todd (30) en Folayemi Brown (26). Een kunstenaar, een sportfsyiotherapeut, een onderzoeker. Toen besloten ze om een pop-uprestaurant te beginnen met op de kaart Afrikaanse gerechten uit hun jeugd. De vader van Duval, een ar…

Smaakherinnering als de ziel van de Pernakan-cultuur

Kookboeken zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Wekelijks verschijnen er ‘nieuwe’ kookboeken die volgens de uitgever niet mogen ontbreken in het assortiment van Athenaeum Boekhandel. Mijn blik is kritisch en over mijn lievelingskeuken, de Indische keuken, verschijnt er niet vee…

2014 in kookboeken, van Plenty More tot #HBVDSK

2014 was een goed jaar voor kookboekenliefhebbers. Niet in de laatste plaats voor onze kookboekenrecensent Debby Koudenburg en onze rubrieksbeheerder Marjolein Kelderman. In de laatste kookboekenbespreking van het jaar gaat kelderman alle hoogtepunten langs, beginnend bij Ottolenghi, via het Ir…

De melting pot van de Braziliaanse thuiskeuken

De Braziliaanse keuken is een mix van inheemse, Portugese en Afrikaanse gerechten. Voeg daar de keukens van de talloze immigranten uit Libanon, Duitsland en Italië aan toe en je hebt een echte melting pot aan ingrediënten en smaken. Onder invloed van chef-kok Alex Atala van restaurant D.O.…

Het betere bakwerk

Bij de naam Paul Hollywood denk je misschien niet meteen aan de geur van versgebakken brood, taart en koekjes. Het klinkt eerder als een goed verzonnen artiestennaam, maar de beste man heeft in Engeland toch echt een goede reputatie als ambachtelijke broodbakker. Zijn brood wordt bijvoorbeeld geserv…

Een sprookje van een Marokkaans kookboek

Er was eens… een Australische culinair fotograaf genaamd Rob Palmer die tijdens een fotoshoot de Frans-Marokkaanse Sophia ontmoette. Ze werden waanzinnig verliefd, trouwden in Marokko en tijdens hun huwelijksreis maakten ze prachtige foto's, ontmoetten ze bijzondere mensen en aten ze de heerl…

De zonnige keuken van de Mango Queen

In 2012 zagen ruim 6 miljoen mensen Shelina Permalloo de finale van het Britse kookprogramma Masterchef winnen. Met haar Caribische smaakcombinaties bracht zij de kleurrijke keuken van het geboorteland van haar moeder, Mauritius, in onze huiskamers. Haar handelsmerk tijdens de wedstrijd waren de man…

Op zoek naar de perfecte curry

De naam Rick Stein zullen de meeste mensen associëren met vis. De altijd charmante en aimabele Stein heeft ons door de jaren heen op televisie meegenomen op zijn reizen langs de Britse kust en zijn Verse vis is een van de best verkochte kookboeken over vis. Maar Stein verdiept zich ook in lokal…

Het betere bakwerk

Bij de naam Paul Hollywood denk je misschien niet meteen aan de geur van versgebakken brood, taart en koekjes. Het klinkt eerder als een goed verzonnen artiestennaam, maar de beste man heeft in Engeland toch echt een goede reputatie als ambachtelijke broodbakker. Zijn brood is bijvoorbeeld te vinden…

Pane Cotto en perziken

Op de BBC was de afgelopen maand de televieserie Two Greedy Italians te zien waarin de godfather van Italiaanse keuken Antiono Carluccio en chef Gennaro Contaldo op culinair schoolreisje zijn in hun moederland Italië. De twee pensioengerechtigde koks genieten overduidelijk van het leven.
Z…

  • Pagina :
  • 1
MINDBOOKSATH : athenaeum