Terug

Recensies

Tussen hoop en geloof ontstaat liefde

Later vandaag in De Groene Amsterdammer, nu al te lezen op Athenaeum.nl: Piet Gerbrandy over Iris Brunia's debuutbundel Laten we mijn lichaam delen: 'Brunia schrijft geen mooie gedichten. Hoop, liefde en geloof krijgen weinig kans zich te manifesteren. Maar de beelden beklijven.

Athenaeum…

Dubbel starrenlicht

Later vandaag in De Groene Amsterdammer, nu al deels te lezen op Athenaeum.nl: Piet Gerbrandy over P.C. Hoofts De gedichten: 'Hoofts liedjes en sonnetten zijn, ondanks hun soms expliciet seksuele lading, de geciseleerde taalconstructies van iemand voor wie woordspel opwindender is dan…

Sounds like Beckett

De Canadese classica en dichteres Anne Carson (1950) gebruikt, zowel in haar poëzie als in haar essayistiek, de klassieke erfenis om door te dringen in het mysterie van het leven. Zo is haar diepgravende studie over liefde en taal opgezet als een serie essays over de Griekse lyriek (Eros the Bi…

Grootse welsprekendheid in gevaarlijke tijden

Mag politieke welsprekendheid worden beschouwd als een vorm van literatuur? In een tijdsgewricht dat, althans in Nederland, getekend wordt door hoogst onbeduidende sprekers als Jan Peter Balkenende, Agnes Kant en Geert Wilders, is het moeilijk voorstelbaar dat een politicus een reeks redevoeringen o…

We call it 'night'

Dat onze dierbaren ons één voor één ontvallen totdat we zelf aan de beurt zijn, is een gegeven waar weinig aan te doen is. Toen de Griekse veldheer en schrijver Xenophon het bericht kreeg dat zijn beide zoons gesneuveld waren, schijnt hij slechts te hebben opgemerkt dat h…

Leven is geven

Toen Nero zich door een pervers en theatraal bewind volkomen onmogelijk had gemaakt en opgejaagd als aangeschoten wild geen andere uitweg zag dan zich van het leven te beroven, vatte hij zijn aards bestaan treffend samen door herhaaldelijk uit te roepen: ‘Wat een kunstenaar gaat er in mij verl…

Leesfragment

Even zwaar als niets: bij Sofokles' Oidipous / Antigone

In de aanloop naar het nieuwste deel, Toni Morrisons Teer, in september, publiceren we op deze site alle nawoorden bij de klassiekers in de Perpetuareeks. We beginnen bij de oudste klassiekers, met Sofokles’ Oidipous / Antigone, in de vertaling van Gerard Koolschijn. Lees vandaag Piet Gerbrandy’s na…

Ontbinding

21 januari verschijnt de nieuwe bundel van Piet Gerbrandy: Ontbinding. Wij publiceren voor.

In Ontbinding wordt het verhaal verteld van een man die verwonderd terugkijkt op een leven vol liefde, vogels, oude boeken en verlangen.
De avond valt, er moet afscheid worden genomen, er breekt een volgende …

De Nederlandse Boekengids 2018-1

Vandaag verschijnt het eerste nummer van 2018 van De Nederlandse Boekengids. Wij publiceren het artikel van Piet Gerbrandy voor, over Tussentijd van David Jones, dat nu, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, vertaald is door Hans Kloos.

In dit nummer onder andere essays in het kader…

De jacht op het sublieme

14 november wordt Piet Gerbrandy's nieuwe essaybundel De jacht op het sublieme gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel. Wij publiceren voor.

Wat zoeken we in poëzie, dans en muziek? Waarschijnlijk gaat het om iets wat te vergelijken is met wat we ervaren als we door een overweldigend landschap lopen…

Weldaad en schuld, in De Gids 2014-1

Vrijdag verschijnt het eerste nummer van 2014 van literair tijdschrift De Gids, met als thema 'Schuld'. Wij publiceren de bijdrage van Piet Gerbrandy voor, 'Weldaad en schuld', over subsidie, mecenaat, Seneca en Horatius. 'Seneca’s analyse van de psychologie van het geven en ontvangen is …

Burgeroorlog

24 januari verschijnt Piet Schrijvers' integrale vertaling van Lucanus' Burgeroorlog (Bellum civile) in de Baskervillereeks. Vandaag publiceren we voor uit Piet Gerbrandy's voorwoord. 'Fonteinen van bloed, een stinkende brij van dampende darmen, ogen die uit hun kassen hangen, nabestaanden die …

Kinderen van de nacht, bij Aischylos, Het verhaal van Orestes

Deze maand verscheen een nieuw deel in de Perpetuareeks: Aischylos' Het verhaal van Orestes. Agamemnon - Dodenoffer - Goede Geesten (Oresteia. Agamemnon - Choeforoi - Eumenides), in de hervertaling van Gerard Koolschijn. Piet Gerbrandy schreef een nawoord bij de trilogie, dat wij vanavond mogen plaa…

Houd het luchtig

Morgen in De Groene Amsterdammer, vanavond al te lezen op Athenaeum.nl: Piet Gerbrandy over Bernard Wesselings Naar de daken: 'Naar de daken is een queeste naar het rijk van de doden, maar tevens een poging in contact te treden met een goddelijke instantie waarvan het bestaan in twijfel wordt g…

De gong en de rookberg

16 september verschijnt van Piet Gerbrandy de handelseditie van zijn proefschrift De gong en de rookberg. Intrigerende materie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink. 21 september spreekt hij daarover in Spui25, en vanavond kunt u al de eerste pagina's van zijn boek lezen.

 

Hamerslagen en krinkel…

De onkenbaarheid van de vader

Morgen in De Groene Amsterdammer, vanavond al te lezen op Athenaeum.nl: Piet Gerbrandy over Maarten Molls Lichaam: 'De dichter registreert, houdt afstand, stelt vast, maar psychologiseert niet en probeert al helemaal niet de bevlogen lyricus uit te hangen.'

De samenwerking tussen Athenaeum Boekha…

Zoiets heet communicatie. Over Astrid Lampes Lil (zucht)

Morgen in De Groene Amsterdammer, vanavond al te lezen op Athenaeum.nl: Piet Gerbrandy over Astrid Lampes Lil (zucht): 'Het werk van Lampe blinkt uit in onverholen aanstellerij, die zowel pretentieus en irritant als virtuoos en meeslepend kan zijn. En zo hoort het.'

De samenwerking tussen Athena…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum