Terug

Recensies

Art Spiegelmans Maus blijft indrukwekkend, als boek over de holocaust en als klassieke graphic novel

Wat maakt een klassieker? Dat het boek na een tijdje nog overeind staat, boeken over hetzelfde thema overstijgt. Het is ook iets persoonlijks: de eerste keer dat je een boek leest over de Holocaust is extra indrukwekkend. Maar Art Spiegelmans graphic novel Maus blijft.


Mijn boek van het jaar: Paul Lynch, Lied van de profeet

Het moet raar lopen als ik niet net mijn boek van het jaar heb dichtgeslagen. Lied van de profeet van Paul Lynch is een donkere, poëtische stomp in je maag. Een soort prequel van 1984 met een beginnend totalitair regime en een moeder die er alles aan doet om haar gezin bijeen te houden. Huiveringwek…

Overleven als veertienjarige in New York zonder stroom: Anna Woltz, Honderd uur nacht

58! Ik ben erg onder de indruk van Anna Woltz’ Honderd uur nacht, het boek waarmee ze de Nienke van Hichtumprijs won. Het is vooral heel sterk hoe ze de karakterontwikkeling neerzet van de veertienjarige Emilia, op de vlucht naar New York en overlevend tijdens orkaan Sandy.

N.B. Anna Woltz staat oo…

Een geweldig verhaal van zoet en straf: Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek

Het was een genot om Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek (Charlie and the Chocolate Factory) in de vertaling van Huberte Vriesendorp, de #20 in de Grote Vriendelijke Honderd te herlezen. Ik geloof dat ik vorige keer in de doelgroepleeftijd zat, en de woordkeus voelde wat ouder aan, maar eigenl…

Fantasie redden, dat is de opdracht: over Michael Endes Het oneindige verhaal

26! Michael Endes Het oneindige verhaal (Die Unendliche Geschichte (1979), vertaling Johan van Nieuwenhuizen (1982)) zit in mijn top drie van favoriete kinderboeken. Het is een ode aan de fantasie, waarin je als kind ziet gebeuren dat als je iets verzint, dan kan het. Niets is te gek. De fantasiespi…

Wat als je taal verdwijnt? Delphine de Vigans nieuwste legt het bloot

De nieuwe roman, een ruime novelle, van Delphine de Vigan, heet Dankbaarheid (Les gratitudes), en is door Floor Borsboom razend knap vertaald. Michka moet naar een verzorgingshuis en lijdt aan afasie. Ze verliest haar grip op de taal, en vóór dat ze daar niet meer uikomt, wil ze iets uit haar verled…

Lees Egan, vertrouw nooit een snoephuis!

Ik was erg onder de indruk van de nieuwe Jennifer Egan, Het snoephuis (The Candy House, uitstekend vertaald door Arjaan & Thijs van Nimwegen). Van een ogenschijnlijk heel simpel gegeven, een dystopische uitwas van social media, een caleidoscopische familieroman maken, dat kunnen er niet veel. He…

De heilige Rita en de hopelozen in het dorp

De heilige Rita is een erg goed boek. Tommy Wieringa balt meerdere thema's uit zijn oeuvre samen in zijn Bookspot Literatuurprijswinnende roman: zijn Twentse achtergrond, de immigratieverhalen van zijn afgelopen romans, maar ook de relatie tussen een vader en zoon, de vraag wat vriendschap is, de on…

Vijftig boeken: American Psycho (1991)

Ontmoet Patrick Bateman. Yuppie, dedicated follower of fashion en seriemoordenaar. Oppervlakkigheid, mooie spullen, onverschilligheid. Ziedaar de, volgens Easton Ellis, uitwassen van het kapitalisme. Ziedaar Patrick Bateman. Gedenk Bredero: ‘Al ziet men de lui...’ Bij vijftig jaar Athenaeum kozen we…

Leesfragment

Tussen idee en realiteit

In Publieke werken volgen we twee neven die niet helemaal met hun tijd meegaan. De Industriële Revolutie is op zijn hoogtepunt en de grote ontwikkelingen die deze met zich meebracht waren in die tijd heel zichtbaar in de stad, zo ontnam de bouw van Amsterdam Centraal Station de stadsbewoners hun wei…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum