Onze recensies Fragmenten Literair nieuws

Voor u gelezen

Fragment: Nicotine

15 december 2017

Op 28 december gaat writer in residence Nell Zink in onze boekhandel aan het Amsterdamse Spui in gesprek met Lisa Weeda. Lees bij ons alvast een fragment uit Zinks laatste roman Nicotine.

Die avond bereidt Penny zich voor op weer een nacht met Rob door hem te helpen twee flesjes sterk bier achterover te slaan. Ze roken samen zeven sigaretten. In bed kust hij haar op haar wang. Ze kruipen tegen elkaar aan. Hij ligt op zijn rug en trekt haar met een zucht van welbehagen over zich heen. ‘Ik vind het fijn om je gewicht te voelen,’ zegt hij. Ze is gelukkig en heel opgewonden. Ze is vastbesloten om verliefd te worden. Door wat tactisch gewriemel stelt ze wederom vast dat hij helemaal niet opgewonden is. Zijn geslacht lijkt wel vloeibaar, als een rauw ei dat in een kom klotst.

Recensie: Vastgeklemd in de raderen van de tijd

14 december 2017

Recensenten maken deze weken de balans van 2017 op. Mohsin Hamids roman Exit West behoort tot de favorieten van de redactie van The New York Times en die van Humo. Lees bij ons de bespreking van Fleur Speet.

Mohsin Hamid is geen veelschrijver - hij publiceerde vier romans in zeventien jaar - maar hij schrijft wel boeken die blijven. Hij debuteerde in 2000 met Moth Smoke, een roman over een bankier in Lahore, waarmee hij in in Pakistan en India direct doorbrak en al snel werd hij ook omarmd in Amerika. Zijn The Reluctant Fundamentalist uit 2007, over 9/11 en de liefde, werd zelfs een klassieker. The Guardian noemde het een roman die het eerste decennium van de eeuw karakteriseerde. Ook zijn vierde roman, Exit West, is een blijver.

MINDBOOKSATH : athenaeum