ONZE TIPS

Wij lezen nieuwe boeken het eerst voor jou. Lees hier onze recensies en beluister onze podcasts, bekijk de video's die we maakten en lees de fragmenten die onze boekverkopers uitkozen en het belangrijkste literaire nieuws. Krijg inzicht in de keuzes van vertalers en houdt de kranten bij via ons recensieoverzicht.

Tip: Curtis Sittenfeld

In haar nieuwe roman Rodham, nu vertaald door Inge Kok, onderzoekt Curtis Sittenfeld hoe het Hillary Clinton zou zijn vergaan als zij nooit met Bill Clinton was getrouwd. Dat resulteert in een belangrijk verhaal over liefde, seksisme, keuzevrijheid en ambitie. Lees de recensie van Marij de Wit.

Rodham

Curtis Sittenfeld

‘Rodham’, de nieuwe roman van Curtis Sittenfeld schetst een alternatieve geschiedenis over Hillary Rodham. Zij is een veelbelovende jonge vrouw: ze studeert rechten aan de prestigieuze rechtenfaculteit van Yale, en maakt naam als activiste en voorvechtster van vrouwenrechten. En dan valt ze als een blok voor Bill Clinton. Een knappe, charismatische medestudent die zijn politieke carrière al ijverig in de steigers aan het zetten is. Tussen Hillary en Bill ontstaat een diepgaande intellectuele, emotionele en fysieke verbintenis. In het echt trouwde Hillary Rodham met de liefde van haar leven en werd zij de Hillary Clinton die we al decennia kennen. Maar in deze meesterlijk verbeelde roman kiest Hillary een andere weg en verlaat ze Bill. In de daaropvolgende decennia klimt ze op in de Amerikaanse politiek. Haar wegen zullen die van Bill Clinton telkens opnieuw kruisen, zowel in de politieke arena als privé.
€ 22,99

Tip: Floor Milikowski

Eind juni ging Marcella van der Kruk bij ons in gesprek met Floor Milikowski naar aanleiding van haar nieuwe boek Een klein land met verre uithoeken. Luister het gesprek hier terug.

Een klein land met verre uithoeken

Floor Milikowski

In ‘Een klein land met verre uithoeken’ schetst geograaf en journalist Floor Milikowski een uiterst treffend tijdsbeeld van dorpen en steden. Bewoners en bestuurders zijn op zoek naar houvast in een veranderd land. In Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie, tussen macht en onmacht. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Het succes van de ene plek gaat ten koste van de welvaart elders. Naarmate Nederland verandert in een lappendeken van winnaars en verliezers, wordt de urgentie om in te grijpen groter. Hoe willen we dat het land eruitziet – en wie kan, wil of moet daar invloed op uitoefenen?
€ 21,99

Tip: Frida Vogels

8 juli verschijnt De vader van Artenio van Frida Vogels. Lees bij ons nu alvast een deel van het eerste hoofdstuk!

'Toen Salvatore De Matteis, de oudste van de vijf kinderen van Vincenzo, twaalf jaar oud was en in de vierde klas van de lagere school zat, werd hij onverhoeds het hoofd van het gezin omdat zijn vader, veldwachter in dienst van het eerste socialistische gemeentebestuur van San Severo, werd doodgeschoten door een ‘privé’-veldwachter, dat wil zeggen een die werkte voor een van de twee grote families die elkaar sinds mensenheugenis de macht in San Severo betwistten. Het was 1905; leerplicht was er nog niet en boeren stuurden hun kinderen zelden of nooit naar school, maar Vincenzo, die het belang van goed onderwijs inzag, had gewild dat zijn oudste zoon de hele lagere school afliep.'

De vader van Artenio

Frida Vogels

Na de dood van zijn vader in 1905 – hij was toen pas twaalf – moest Salvatore De Matteis wijnbouwer worden om voor het gezin de kost te verdienen. Samen met ervaren familieleden leerde hij de wijngaard in San Severo (Zuid-Italië) die hem was nagelaten te bewerken. In zijn spaarzame vrije tijd begon hij te lezen: Manzoni, Tolstoj, grote socialistische denkers als Marx, Engels, Kautsky en Luxemburg, die een blijvende indruk op hem maakten. Hij bleef wijnboer, trouwde en kreeg in 1930 een zoon: Artenio, door zijn moeder Ennio genoemd. Ennio blijkt een intelligente jongen die zo briljant eindexamen deed dat het hem een studiebeurs en een gratis plaats in een Milanees studentenhuis opleverde. In de mensa van dat studentenhuis ontmoette Ennio in 1954 Frida Vogels. In de jaren die volgen ontstaat er een speciale band tussen Frida en Ennio’s vader Salvatore. Hij zei zonder omhaal van woorden wat hij dacht en Frida deed hetzelfde, en zo kreeg ze verhalen te horen die zelfs zijn vrouw nog nooit had gehoord. Met De vader van Artenio schetst Frida Vogels een ontroerend beeld van haar schoonvader Salvatore De Matteis (1893–1969), die de lezer van haar dagboeken zullen herkennen als een van de interessantste figuren onder haar familie en vrienden.
€ 20,00

Tip: Benedict Wells

7 juli verschijnt Op het geniale af van Benedict Wells (Fast genial, vertaald door Gerda Baardman). Lees bij ons nu alvast het eerste hoofdstuk!

'Terwijl zijn moeder doorging met uitpakken, liep hij de gang in. Het linoleum piepte bij elke stap. De verpleegkundigen kenden hem en keken hem medelijdend aan. Soms dacht hij dat dat niet vanwege die toestand met zijn moeder was, maar omdat hij ook nog die toestand met zijn moeder had. De meeste mensen zagen hem als een mislukkeling zonder perspectief of een domme reus, en het was wel zuur dat hij het tegendeel niet kon bewijzen. Vroeger was hij heel goed op school. Er ontglipten hem telkens zinnen die de leraren opmerkelijk vonden en toen hij naar de middelbare school ging was hij zelfs de beste van de klas geweest. Sommigen dachten zelfs dat hij hoogbegaafd was. "Frankie, mijn kleine genie!" zei zijn moeder in die tijd vaak tegen hem. Maar daarna was het hard bergafwaarts gegaan en tegenwoordig was hij al blij als de school zijn kleinste probleem was.'

Op het geniale af

Benedict Wells

Van Het einde van de eenzaamheid zijn meer dan 120.000 exemplaren verkocht, van Becks laatste zomer ruim 15.000 De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen. Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.
€ 20,99

Onze tips: recensies, fragmenten, video en audio

pro-mbooks1 : athenaeum