Boekpresentatie Jenny Slatman, Nieuwe lichamelijkheid. Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting

22 januari 2024
| |

Kom naar SPUI25, maandag 22 januari 2024, 17.00 voor een gesprek tussen Jenny Slatman en Annemie Halsema over Nieuwe lichamelijkheid. Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met filosoof Annemie Halsema en anderen over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Aanmelden

Zwarte lichamen worden regelmatig gehinderd in een witte wereld; vrouwenlichamen worden afgeschermd en afgeremd in een misogyne wereld; dikke lichamen passen niet in een wereld die is afgesteld op het gemiddelde lichaam; berolstoelde lichamen kunnen niet met de trap; en depressieve lichamen worden inert omdat de wereld hen niet meer uitnodigt.

De voorbeelden laten zien dat lichamen nooit op zichzelf staan. Ze functioneren altijd in relatie tot andere lichamen en tot de omgeving. Toch is de opvatting nog gangbaar dat je lichamelijke problemen kunt oplossen door te focussen op tekortkomingen in het lichaam, in het denken of in het gedrag van individuen. Filosoof Jenny Slatman legt in haar boek Nieuwe lichamelijkheid uit dat deze aanpak onvoldoende werkt. Er is meer aandacht nodig voor de materiële relaties waarin lichamen staan. Ze pleit daarmee voor een nieuwe kijk op lichamelijkheid en gaat vandaag in gesprek met kenners over de noodzaak van een fundamenteel andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting.

Over de sprekers

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Haar onderzoek bestaat uit filosofisch-antropologische analyses van lichamelijkheid in kunst, expressie en medische praktijken. Zij publiceerde onder meer Vreemd lichaam en nu dus Nieuwe lichamelijkheid over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit, en vertaalde werk van Merleau-Ponty. Voor haar werk ontving ze een VIDI- en een VICI-beurs.

Annemie Halsema is Socrates-hoogleraar Filosofische Antropologie, aan de Universiteit Leiden. Ze is Associate Professor filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de belichaming (embodiment) en gesitueerdheid van de gegenderde, geracialiseerde en verouderende mens.

Jacqueline Kool (moderator) is werkzaam als zelfstandig adviseur, onderzoeker en auteur op het terrein van disability studies. Thema’s in haar werk zijn onder meer: participatie, seksualiteit en beeldvorming van mensen met beperkingen. Daarnaast is zij bestuurder bij ZonMw en Stichting Tiresias. Ze is mede-oprichter van Disability Studies in Nederland (DSiN), een organisatie die met onderzoek, onderwijs en kennisdeling het vakgebied disability studies in Nederland stimuleert.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum