De verhalen van Europa

02 september 2022
| |

In zijn nieuwe boek Ik = cartograaf doet de Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen verslag van een voetreis die hij enkele jaren terug dwars door Europa maakte, van het uiterste zuidwestelijke puntje van Ierland tot in Istanboel. Het resultaat is een zoektocht naar ons snel veranderende continent. Daarover gaat hij in gesprek met David Van Reybrouck, 2 september vanaf 17.00 bij SPUI25.

Aanmelden

Met zijn zes maanden durende wandeltocht trad Theunissen in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich op een scharniermoment bevond – Adolf Hitler was immers net aan de macht gekomen. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelde kampte opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.

David Van Reybrouck verwoordt in zijn recentste boek De kolonisatie van de toekomst en ook in het requiem dat hij maakte voor de slachtoffers van de overstromingen in 2021 in Duitsland, België en Nederland zijn ongerustheid over de staat waarin wij onze planeet aan de komende generaties achterlaten. Net als Jeroen Theunissen is hij een hartstochtelijke wandelaar.

Wat troffen deze schrijvers op hun wandeltochten aan? Wat voor Europa zagen ze, en met welke uitdagingen kampt ons continent? Voldoende stof voor een boeiend en gevuld gesprek over de huidige stand van Europa en de toekomst van dit continent en haar bewoners.

Over de sprekers

Jeroen Theunissen publiceerde eerder drie dichtbundels en verscheidene prozawerken. Zijn in 2013 verschenen familieroman De omwegen leverde hem lovende kritieken op en belandde op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Voor de bundel Hier woon je kreeg hij de Herman de Coninck Publieksprijs 2016 en met de roman Jouw huid stond hij op de longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018. In mei 2022 verschijnt Ik = Cartograaf waarin Theunissen zich op weergaloze wijze een weg baant door de verhalen die Europa rijk is en zo poogt zijn eigen leven te begrijpen.

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Zijn inmiddels omvangrijke oeuvre beslaat toneelstukken, poëzie, proza en veel non-fictie. Zijn boeken over het kolonialisme, Congo en Revolusi, groeiden uit tot internationale bestsellers. Zijn geschriften over democratie werden meermaals bekroond: Pleidooi voor populisme leverde hem in 2009 de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay op. Voor Tegen verkiezingen kreeg hij in 2014 de Henriëtte Roland Holst-prijs. Het werd vertaald in meer dan twintig talen, en leidde tot nieuwe vormen van democratie in binnen- en buitenland en het werd geprezen door Kofi Annan. David Van Reybrouck is oprichter van G1000, het platform van democratische vernieuwing in België, en voorzitter van FIDE, de Federation for Democratic Innovation Europe. In 2021 was hij gasthoogleraar aan het Hannah Arendt Center in New York.

pro-mbooks1 : athenaeum