Jenny Smelik-IBBY-Prijs 2022 voor Daan Faber & José Luis García Lechner

06 november 2022
| | | |

De Jenny Smelik-IBBY-Prijs 2022 gaat naar Daan Faber & José Luis García Lechner voor hun boek Smaakspoken. Het geheim van de zeven smaken. Op de rug van Bigi Kayman kreeg een eervolle vermelding. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

De tweejaarlijkse Jenny Smelik-IBBY-Prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is. Eerdere winnaars waren onder anderen Jessica Love (2020), Rodaan Al Galidi (2018), Sjoerd Kuyper (2016) en Hans Hagen (2014).

De jury:

‘Culturele diversiteit is in dit boek niet de invalshoek, maar als je het verhaal gelezen hebt, ben je vele levens, gedaanten, inzichten, geuren en smaken rijker. […] De jury was verrast en geraakt door het sprookjesachtige verhaal dat Daan Faber, zelf kok, schreef over de negenjarige Puck. […] En hoewel Smaakspoken de lezer uitdaagt om verder te kijken dan het hoofdpersonage, krijgt de binnenwereld van Puck ruimschoots de aandacht. Haar verdriet om haar moeder en de zoektocht die zij en haar vader doormaken om elkaar weer te vinden is vol emotie beschreven. Dat haar moeder haar als een van de spoken op haar laatste reis aan de hand neemt ontroerde de jury diep. José Luis García Lechner verbeeldde de diversiteit aan culturen innemend en sfeervol in de vele illustraties. Net als de tekst laten de dynamische, grafisch sterke composities zien dat het bij smaken om veel meer gaat dan enkel een sensatie van de zintuigen. In de verrukkelijke, hoopgevende ontknoping komen alle emoties, kleuren, geuren, smaken en culturen samen in één spectaculair nieuw gerecht. Smaakspoken geeft de jury daarmee een prikkelende taste of things to come.’

Dit was de shortlist, met weer twee nominaties voor Hedy Tjin:

pro-mbooks1 : athenaeum