Taalboekenprijs 2023 voor Ewoud Sanders

02 oktober 2023
| |

Ewoud Sanders krijgt de Taalboekenprijs 2023 toegekend voor zijn boek Het n-woord! Dat werd zaterdag bekendgemaakt in De Taalstaat.

De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, dagblad Trouw en het ANV – willen met de Taalboekenprijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’. In 2019 kreeg Gaston Dorren de prijs voor zijn boek Babel, in 2020 was 15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs de winnaar, Diedrik van der Wal won in 2021 met zijn boek Alles begint met A, en in 2022 wonnen Dirk Schoenaers, Theo Hermans, Inger Leemans, Cees Koster en Ton Naaijkens de Taalboekenprijs met Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis.

De jury:

Het n-woord gaat over de historie van het woord neger in het Nederlands, van de zestiende eeuw tot nu, en over hoe de betekenisontwikkeling van dat woord ook een spiegel is van de samenleving. De jury prijst het boek om zijn maatschappelijke én zijn taalkundige relevantie. Het n-woord biedt volgens hen een goed overzicht van de geschiedenis van het gewraakte woord en geeft veel informatie uit allerhande bronnen, waardoor de lezer zich een goed oordeel kan vormen over de problematiek ervan. Het boek is gedegen, goed doorvorst, goed geschreven, en uitermate leesbaar: Sanders heeft een prettige stijl en hij weet alle informatie handig te doseren.

Taalboekenprijs 2023 voor Ewoud Sanders

Delen op

€ 20,00
€ 11,99
pro-mbooks1 : athenaeum