Recensie: Verdwenen op zee

11 december 2019
| |

De charismatische Arnoud Brinkman is een einzelgänger, een rebel, een outcast. Beetje studeren, muziek maken en het leven leven. Dan loopt hij tegen de Warnow aan, een oude, 15 meter lange loodsboot uit Rostock en verbouwt deze tot zeilschip. De droom is om met vrienden het noorderlicht vanaf de noordelijke Noordzee te gaan bekijken. En die fatale droom is de basis van Hans Steketees sterke boek De Warnow. Een boekverkopersbespreking van een van de wintertips van Athenaeum Haarlem.

Als ze in maart 2013 vol goede moed uit Schiedam vertrekken is het slecht weer en de vooruitzichten zo mogelijk nog slechter. De boot is niet echt geschikt voor de Noordzee en veel zeilervaring op zee heeft de groep niet. Een recept voor rampspoed.

‘Maar niet lang daarna, als de wind nog verder toeneemt, beginnen ze de verborgen macht van de zee te voelen. De golven worden hoger, hun flanken donkerder en steiler. Ze zien hoe de wind schuim van de kruinen blaast. Soms breekt er een golf over de boeg en waait er water tegen de ramen van het kleine stuurhuis. Vaker slaat er een golf over het lage achterdek en loopt gorgelend weg langs de randen. Hun scheepje begint geluiden te maken die ze nog niet kennen. Iets tegen kreunen aan.’

Nadat ze voor de Engelse kust bijna schipbreuk lijden stappen vijf van de acht in Engeland van boord. De overige drie - Arnoud, Tirza en Peter - gaan door. In april maakt de Warnow de overtocht van Schotland naar Noorwegen. In zeer zwaar weer verdwijnt het schip van de radar. Kort daarna slaan vrienden in Nederland alarm en begint een grote internationale zoekactie.

Journalist Hans Steketee is op het moment van de verdwijning bij de NRC aan het werk en trekt het bericht na. Als zeiler is hij gefascineerd door het verhaal en gaat op onderzoek. Wat volgt is een spannende, nauwgezette en journalistieke reconstructie van een schip, een man, een droom.

Ingeborg Rosenberg is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum