Terug

Recensies

Diogenes is weer relevant! Inger Kuins biografie is een uitblinker

Inger Kuins nieuwe boek over de vierde-eeuwse Griekse filosoof Diogenes (ondertitel Leven en denken van een autonome geest) staat op de shortlist van de NKV-Homerusprijs. Een terechte nominatie, stelt Diederik Burgersdijk vast, want Diogenes blinkt uit in leesbaarheid, deskundigheid en relevantie. D…

Koningskind in een wereldrijk: Jane Draycott over Cleopatra Selene

Wie was Cleopatra Selene? De Britse oudhistoristoricus en archeoloog Jane Draycott schreef de grondige en goed geschreven studie Cleopatra’s Daughter: Egyptian Princess, Roman Prisoner, African Queen. De ondertitel karakteriseert een vrouw uit de oudheid die tot dit boek aan mijn aandacht was ontsna…

Honderd jaar ontgoocheling

Bij Athenaeum, Polak & Van Gennep is de zevende druk van het Verzameld werk van Willem Elsschot (1882-1960) verschenen, deze keer in een prachtige band verzorgd door Ilona Snijders. De bezorging, zoals bij eerste verschijning in 2005, is van Peter de Bruijn en het Huygens Instituut voor Nederlan…

Een zeldzaam helder en leesbaar overzicht van Romeinse oorlogsvoering

Bij Uitgeverij Omniboek is een Nederlandse vertaling verschenen van Adrian Goldsworthy's Roman Warfare (2000): De Glorie van Rome. De klassieke kunst van het oorlog voeren. Het boek is het tiende in een reeks van vertalingen van Goldsworthy's werken in het Nederlands. Het succes van eerdere werken, …

Alexander de Grote, dankzij Philippus

Adrian Goldsworthy is terug, of liever, hij is er als altijd. Deze keer met een historische monografie aan de hand van twee levens: dat van Philippus van Macedonië en zijn zoon Alexander de Grote, uit het midden van de vierde eeuw voor Christus. Het past in de weg die Goldsworthy de laatste tien jaa…

De oude Schroder en zijn nieuwe boek, een inleiding

Allard Schröder is romancier, dichter, essayist, vertaler, recensent, schrijver van hoorspelen, verhalen, novellen, en scenario’s. Zijn schrijversleven is te verdelen in de periode voor de roman Raaf (1995), waarvan de werken nauwelijks meer te verkrijgen zijn, en die van daarna, waarin hij een groe…

Hoe Tschaikovsky’s Zwanenmeer het ballet der balletten werd

Het zwanenmeer was Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s eerste poging tot ballet. De componist die naam maakte met symfonieën, liederen, toongedichten en opera’s, zag iets in een type muziek dat in componistenkringen als iets minderwaardig werd beschouwd. Tsjaikovski wilde er zijn hand wel aan wagen. Veel om…

Over de veelzijdige actualiteit van Marsman

Een slanke, scharlakenrode dichtbundel verscheen bij Uitgeverij VanTilt, met een nieuwe selectie uit het werk van een van Nederlands meest geliefde en geciteerde dichters: Hendrik Marsman (1899-1940). De bloemlezing, Groots en meeslepend, completeert een drietal in het werk van de samensteller, hoog…

Het nut van Latijn als pad naar de literatuur

Eens in de zoveel tijd verschijnen er boeken waarin wordt uitgelegd waarom de klassieke talen leuk of belangrijk zijn om te leren. Andrea Marcolongo schreef vorig jaar nog zo’n boek voor Grieks, je hebt de taalboeken van Peter Jones, Tore Janson en Jan Bloemendal schreven cultuurgeschiedenissen. Nic…

De goden in de praktijk

Leven met de goden, een titel ontleend aan de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius, is precies de benadering die Inger Kuin, docent en onderzoeker Oude Geschiedenis aan de Groningse universiteit, kiest om antieke religie te beschrijven. Een onderwerp als religie in de oudheid, zoals de ondertite…

Iedere schijn van vrede is een volstrekte illusie

De titel La vita in tempo di pace is een provocatie. Meteen wordt een eventueel tevreden of behaaglijk gevoel weggenomen bij de eerste zin: 'Ivo Brandani era perseguitato dal senso della catastrofe.' Vaardig vertaald door Els van der Pluijm en Hilda Schraa als 'Ivo Brandani werd achtervolgd door een…

Palmyra, de onvervangbare schat

In maart van dit jaar is de Syrische woestijnstad Palmyra na een bezetting van tien maanden bevrijd uit de klauwen van Islamitische Staat. De menselijke en culturele schade die de vijandige legers hadden aangericht was groot: van de moord op de langjarige conservator Khaled al-Assaad (actief van 196…

Leesfragment

Een opera voor Suriname

Kom naar de Aula/Lutherse Kerk, donderdag 1 februari vanaf 20.00 voor de boekpresentatie van Diederik Burgersdijks Een opera voor Suriname. Over het pand der goden van J.N. Helstone (1906) met een voorwoord van Astrid Helstone, met Diederik Burgersdijk zelf, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Isabelle Be…

Enkomion op Alkibiades

Gisteravond interviewde Jelle Van Riet Ilja Leonard Pfeijffer in een uitverkochte Oude Lutherse Kerk over Alkibiades (in samenwerking met SPUI25), vanavond doet Toef Jaeger dat in een uitverkochte Doopsgezinde Kerk (Haarlem). Lees vandaag Diederik Burgersdijks bijdrage aan de avond in Amsterdam, een…

Gymnasium

Vanaf vandaag, de eerste dag van de Week van de Klassieken, in onze boekhandels: Diederik Burgersdijks Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool. Lees bij ons een fragment.

Het gymnasium bestaat sinds 1876 en was lang de enige weg naar alle universiteiten. Zo werd het de eliteschool van Nederland…

De sluipwesp en de leliën

14 maart wordt De sluipwesp en de leliën van Diederik Burgersdijk gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel. Lees bij ons alvast de inleiding!

In De sluipwesp en de leliën laat Diederik Burgersdijk zien hoe de klassieke en christelijke traditie in de eerste vier eeuwen van onze jaartelling verstrengel…

Het verhaal van Apollonius

Op 27 juni (17.00-18.30) gaan Vincent Hunink en Diederik Burgersdijk bij Spui25 in gesprek over de nieuwe Nederlandse vertaling van de Latijnse roman Het verhaal van Apollonius. Lees op Athenaeum.nl alvast een deel van de inleiding, geschreven door Diederik Burgersdijk.

Het verhaal van Koning Apoll…

De macht van de traditie

27 oktober wordt Diederik Burgersdijks De macht van de traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn bij Athenaeum Boekhandel op het Spui gepresenteerd. Vandaag publiceren we voor.

In De macht van de traditie behandelt Diederik Burgersdijk de manier waarop Constantijn de Grote zijn revoluti…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum