Benjamin Moser, De wereld op zijn kop

11 november 2023
| |

Twintig jaar geleden volgde Pulitzerprijswinnaar Benjamin Moser vanuit Amerika zijn geliefde richting Utrecht. Om Nederland beter te begrijpen dwaalde hij door onze musea. Zo kwam hij oog in oog te staan met de vele fascinerende schilders uit de Gouden Eeuw. Rembrandt, Ter Borch en Vermeer leerden Moser opnieuw kijken en inspireerden hem het waarom van de kunst te onderzoeken. Waarom hebben we kunst nodig? Hoe kan kunst helpen onszelf en de ander te zien?

Na zijn met prijzen overladen biografie over Susan Sontag publiceert Moser nu De wereld op zijn kop. Ontmoetingen met de Hollandse meesters. Zaterdag 11 november om 20.00 vieren wij bij SPUI25 het verschijnen van dit bijzondere boek. Moser wordt o.a. geïnterviewd door Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis en specialist op het gebied van de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst. Dichter Mia You draagt voor over Rachel Ruysch: een Hollandse schilderes die werd geroemd om haar stillevens.

Tickets € 15,-, klik hier

(Geen terugbetaling mogelijk) 

 

 

Dit programma is in samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers en SPUI25.

Over De wereld op zijn kop

 ‘De wereld op zijn kop’, dat is wat Nederlanders zeggen wanneer er iets onverwachts gebeurt, wanneer de normale orde der dingen wordt omgekeerd – zoals bij carnaval. Het was een geliefd thema bij de schilders die lichte genrestukken maakten. Ook is het een treffend symbool voor wat er gebeurt wanneer je een vreemdeling wordt. Aanvankelijk weet je niet waar je moet kijken. je weet niet waar je bent, of waar je naar kijkt. Je weet zelfs niet waar je moet beginnen. Over deze en andere gezichtspunten spreekt Moser deze avond, en dichter Mia You draagt voor over Rachel Ruysch: een Hollandse schilderes die werd geroemd om haar stillevens.  

Over Benjamin Moser

Benjamin Moser schrijft onder meer voor Harper’s Magazine en The New York Times Book Review en is redacteur van de Engelse vertalingen van het werk van Clarice Lispector. Zijn biografie Clarice Lispector stond op de shortlist van de National Book Critics’ Circle Award en is internationaal jubelend ontvangen. In 2019 verscheen zijn biografie van Susan Sontag: Sontag. Haar leven en werk. 

Over Mia You

Mia You is geboren in Zuid-Korea, groeide op in de Verenigde Staten en woont momenteel in Utrecht. Ze is auteur van de dichtbundel I, Too, Dislike It (2016) en publiceert onder meer in Artforum, Boston Review, Los Angeles Review of Books en Poetry. Ze doceert aan de Universiteit Utrecht en aan het Sandberg Instituut. 

Over Quentin Buvelot

Als hoofdconservator van het Mauritshuis is Quentin specialist op het gebied van de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst. Hij heeft een groot aantal internationale tentoonstellingen en publicaties op zijn naam staan en is een bevlogen spreker die zowel vakgenoten als het grote publiek weet aan te spreken. Quentin is tevens voorzitter van de programmacommissie van het internationale netwerk van conservatoren Nederlandse en Vlaamse kunst CODART. Bij de Vereniging Rembrandt adviseert hij onder andere over aankopen en restauratieprojecten.

pro-mbooks1 : athenaeum