Over oude talen: Sumerisch!

17 mei 2019
| |

In samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond en Stichting Zenobia organiseert het Taalhuis Amsterdam 'Over oude talen: Sumerisch!' met drs. Theo J.H. Krispijn op vrijdag 17 mei vanaf 20.00. In dit college wordt afgevraagd wie deze talen spraken en wat onze bronnen zijn. De moderator op deze avond is Diederik Burgersdijk, voorzitter NKV en docent Klassieke talen.

 

Aanmelden

Het Sumerisch is de oudste taal van Mesopotamië. Sumerisch werd geschreven met spijkerschrift en gebruikt van ca. 3000 v.Chr. tot het begin van onze jaartelling.

De oudste documenten in het Sumerisch stammen uit ca. 3000 v. Chr., voornamelijk uit de stad Uruk. Het zijn kleitabletten beschreven met een pictografisch schrift, de voorloper van het Mesopotamische spijkerschrift. Als gesproken taal is het Sumerisch waarschijnlijk uitgestorven omstreeks 2000 v. Chr.. Literaire werken zijn al bekend vanaf ca. 2600 v. Chr.. In de schrijversopleiding is Sumerisch de belangrijkste taal gebleven tot het begin van onze jaartelling. Naast het hoofddialect (Emegir) is het Sumerische Emesal-dialect bekend uit liturgische teksten. Omdat de leerling-schrijvers meestal geen Sumerisch spraken, was het onderwijs tweetalig en zijn er al vroeg tweetalige Sumerische woordenlijsten en literaire teksten met Akkadische vertaling gemaakt. Omdat Akkadisch een Semitische taal is, was men bij de ontcijfering van het spijkerschrift eerder in staat Akkadische teksten te begrijpen. Met behulp van de woordenlijsten en de tweetalige teksten kunnen wij het Sumerisch, een geïsoleerde taal, goed begrijpen. Er is tot op heden geen overtuigend bewijs geleverd van verwantschap met enige bekende taal uit heden of verleden.

pro-mbooks1 : athenaeum