Libris Geschiedenisprijs 2022 voor René van Stipriaan

30 oktober 2022
| | | |

René van Stipriaan wint de Libris Geschiedenisprijs 2022 met zijn biografie De zwijger. Het leven van Willem van Oranje! Dat werd zondag bekendgemaakt bij OVT Radio.

De Libris Geschiedenisprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de auteur van een historisch boek dat een algemeen publiek aanspreekt. Het boek moet een oorspronkelijk onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn en op gedegen historisch onderzoek stoelen. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden. Eerder wonnen Sandra Langereis (2021), Pieter van Os (2020), Roelof van Gelder (2019), Frits van Oostrom (2018), Carolijn Visser (2017), Elisabeth Leijnse (2016), Alexander Münninghoff (2015), Dik van der Meulen (2014), Martin Bossenbroek (2013), Bart van den Boom (2012), Jaap Scholten (2011), David Van Reybrouck (2010), Jolande Withuis (2009), Luuc Kooijmans (2008) en Auke van der Woud (2007) de prijs.

Lees op onze site een fragment uit De zwijger‘een boek dat’, aldus de jury, ‘de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn. Een compleet boek over een onderwerp waar maar weinig historici zich aan zouden wagen.’ En:

‘In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.’

Bekijk ook de shortlist van de Biografieprijs, waarop Van Stipriaan ook nog kans maakt.

Dit was de shortlist:

De jury bestaat uit Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; en Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum. Juryvoorzitter is Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State.

Libris Geschiedenisprijs 2022 voor René van Stipriaan

Delen op

€ 45,00
pro-mbooks1 : athenaeum