NKV-Homerusprijs 2022 voor Emily Hemelrijk

21 maart 2022
| | | | | |

Emily Hemelrijk wint de NKV-Homerusprijs 2022 voor Verborgen levens, publieke figuren! Dat is tijdens de Week van de Klassieken bekendgemaakt.

De NKV-Homerusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur(s) van een Nederlandstalig werk (boek, vertaling) dat volgens de leden van het NKV en de jury het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Eerdere winnaars waren Wim Jurg, Piet Gerbrandy, Leonard RutgersArjen van VeelenPatrick LateurToon van HoudtRené Veenman, Jona Lendering & Arjen Bosman, Jeanine De Landtsheer, Jan-Maarten Bremer & Ton Kessels, Daan den Hengst en Christian Laes.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome.

De jury van de Homerusprijs (Emilia Menkveld, literair vertaler en recensent, Wim Verbaal, hoogleraar Latijnse taal en literatuur aan de Universiteit Gent en Wim Jurg, de winnaar van de Homerusprijs 2021, historicus, en auteur van historische romans):

‘In deze publieksuitgave brengt Hemelrijk de resultaten van jaren wetenschappelijk onderzoek samen op een aansprekende, toegankelijke manier. Aan de hand van inscripties uit het westelijke, Latijn sprekende deel van het rijk slaagt zij erin een onderbelichte kant van de geschiedenis concreet en tastbaar te maken. De grote hoeveelheid inscriptiemateriaal is verwerkt in een behapbaar, goed gestructeerd en aangenaam leesbaar boek, ook voor de niet-ingewijde lezer. Zo ontstaat een veelzijdig en genuanceerd beeld van deze vrouwen en van de maatschappij waarin zij zich bewogen. […] Uiteindelijk viel de keuze op het boek dat op een aantrekkelijke en verrassende wijze een grote hoeveelheid klassieke stemmen laat klinken.’

Dit was de shortlist:

pro-mbooks1 : athenaeum