Best besproken week 41: Cassandra, de Nijhoff-biografie, vijf ballen voor Morante en Bernie Sanders

16 oktober 2023
| | | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor u bij. Deze week: Niña Weijers' Cassandra, de Martinus Nijhoff-biografie, vijf ballen voor Elsa Morante en het boek én bezoek van Bernie Sanders.

Cassandra

Een paginagrote bespreking in NRC, een recensie in Trouw en een groot interview in het Parool: de nieuwe Weijers is er! Cassandra, een essayistisch boek over de verdwijning van de 17-jarige Almeerse Cassandra van Schaijk 2007, is ook een onderzoek naar het populaire true crime-genre en de rol van de schrijver. Een intrigerend, zoekend boek, mét ‘detective-achtige plotwendingen’ (Trouw).

Warmbloedige biografie

‘De grootste verdienste van deze bijzonder warmbloedige biografie is dat zij laat zien hoe de man die achter zijn werk wilde verdwijnen, daarbuiten in werkelijkheid een hartstochtelijk leven had, vol grote gevoelens en gebaren.’ Aldus Lodewijk Verduin in De Groene over Bart Slijpers Elk woord ging ademhalen: Het leven van de dichter Martinus Nijhoff.

‘Het raadsel wordt door zijn biograaf zorgvuldig intact gehouden,’ concludeert Trouw.

Vijf ballen voor deze Italiaanse klassieker

‘Prachtige recensies tegenover vernietigende tirades’ – dat is wat deze Italiaanse klassieker opwekte toen het uitkwam, en nog steeds is het absoluut het lezen waard. Dat concludeert recensent Margot Poll in een groot stuk in NRC over Elsa Morante’s roman De geschiedenis, een roman over de geschiedenis van een eenvoudige Italiaanse vrouw, én de vermorzelende werking van de grote geschiedenis. Lees dat boek!



Bernie Sanders in town

Wij trots, want onze collega's Roel, Ted en Lynn prijkten zaterdag op een foto in de Volkskrant. Met Bernie Sanders! De krant was bij de signeersessie in onze winkel, en de andere activiteiten van zijn boektour rond Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme, en interviewde hem. 'De mensen aan de top zijn echt heel, heel, heel hebzuchtig. Het zijn geen leuke mensen. Ze hebben nooit genoeg.'

pro-mbooks1 : athenaeum