Johan Polak Poëzieprijs voor Sasja Janssen (Virgula)

09 mei 2024
| | |

De eerste Johan Polak Poëzieprijs gaat naar Sasja Janssen voor haar bundel Virgula! Dat werd gisteren door de Johan Polak Stichting bekendgemaakt.

Virgula was genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs en werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. De bundel is in het Spaans vertaald door Micaela van Muylem en in het Engels door Michele Hutchison.

Lees twee gedichten uit Virgula op onze website.

De Johan Polak Poëzie Prijs is een nieuwe prijs ter waarde van € 50.000 die vanaf 2024 jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van de beste Nederlandstalige dichtbundel, verschenen in de drie voorafgaande jaren. Anders dan bij andere poëzieprijzen mag een bundel dus gedurende maximaal drie jaar meedingen naar de prijs — een P.C. Hooftprijs voor de poëzie-ritme dus, maar dan voor één bundel, met een prijzengeld dat even groot is als bij de drie grote literaire prozaprijzen (de Libris en Boekenbon Literatuurprijs en de Boon). De Johan Polak Stichting tot Instandhouding van het Bijzondere Boek financiert de prijs en garandeert het voortbestaan ervan voor tenminste 25 jaar. Dit jaar bestond de jury uit Janita Monna (voorzitter), Bertram Mourits, Mathijs Sanders, Carl De Strycker en Anne Vegter.

Johan Polak Poëzieprijs voor Sasja Janssen (Virgula)

Delen op

€ 18,99
€ 18,99
pro-mbooks1 : athenaeum