Recensie: De wording van een inspirerende vrouw

11 december 2018 , door Christine de Jong
| | |

Becoming valt eigenlijk in twee stukken uiteen, nee drie: becoming me, becoming us en becoming more. Die eerste twee stukken gaan over de periode vóórdat Michelle Obama presidentsvrouw werd. Dat derde verhaal kennen we wel, daar waren we bij. Voor mij is dat eerste stuk interessanter. Je ziet hoe een ambitieus meisje alle goede dingen deed, bij een prestigieus advocatenkantoor kwam te werken, en na het begeleiden van een iets oudere stagiair - Barack - koos voor een baan bij de City Council. Een inspirerend verhaal.

Obama beschrijft hoe haar jeugd eruit zag, in South Side Chicago, in de zwarte middenklasse, met veel familie, en een groot netwerk. Haar ouders stimuleerden haar in haar ambities, en ondersteunden haar. In navolging van haar oudere broer ging ze naar Princeton University, en later naar Harvard Law School. En ze deed alles goed: ze had goede cijfers, ze koos de goede onderwijsinstellingen, de juiste law firm. En toen koos ze voor haar idealen: ik wil niet voor mezelf werken, niet door in dit stramien, ik wil dit voor andere mensen doen.

Je hoeft het boek niet te lezen voor de Witte Huis-roddels, daar is Obama te fatsoenlijk voor. Ze schept vooral een mooi tijdbeeld van de jaren zeventig en tachtig. En ze beschrijft niet alleen, ze is ook kritisch op zichzelf én liefdevol over haar familie. Eigenlijk zou je het boek moeten lezen naast Barack Obama's Dreams From My Father, die twee scheppen een goed beeld van een tijd, een plek en hun idealen.

Obama is zo iemand die inspireert door een voorbeeld te geven. Ze laat in Becoming zien hoe je je keuzes kunt maken in je leven, hoe je iemand wordt.

Christine de Jong is commercieel manager bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum