Recensie: De zomer die anders was

06 augustus 2020 , door Elly Ooms
| |

The great Godden van Meg Rosoff - winnares van de Astrid Lindgren Memorial Award - is een heerlijke young adult voor volwassenen van nu die zich de lange verveelde zomers van vroeger nog goed kunnen herinneren. En natuurlijk voor de echte jeugd, vooral vanwege de spanning in de beschrijving van de hoofdpersoon.

Een gezin gaat elke zomer naar een familiehuis aan de kust om daar te tennissen, paard te rijden, te lezen en gewoon een beetje rond te hangen. Twee dochters, vader, moeder en een nicht met haar verloofde.

De zomer van het boek is om twee redenen anders dan andere zomers: de nicht kondigt op de eerste avond aan dat ze aan het eind van de zomer wil gaan trouwen, én dat er twee zoons komen logeren van haar peetmoeder - een Amerikaanse actrice die een film moet opnemen in Venetië en de jongens niet mee kan (wil) nemen.

Door de komst van de jongens verloopt de zomer dramatische anders, en ook de tijd na de zomer. En hoe de verteller daar een rol in speelt was voor mij het spannendste aan het boek. Wie is die verteller, en maakt het uit dat je iets heel belangrijks niet weet van deze verteller?

Daarbij is het taalgebruik zo helder en toegankelijk dat je midden in het verhaal zit, van begin tot eind. Een heerlijk boek voor deze lange coronazomer.

Elly Ooms is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum