Recensie: Haniyé! Geniet van de oudste keuken ter wereld

03 maart 2023 , door Maartje Kouwenberg
| |

Haniyé! Vorig jaar ontmoetten Daan van der Valk en ik Matay de Mayee tijdens een boekpresentatie van Nigel Slater. Hij vond plaats in Matays eigen, prachtige zeventiende-eeuwse keuken van De Stijlkamer, in een grachtenpand op de Keizersgracht. Onze gastheer vertelde ons tijdens de heerlijke lunch dat hij ook bezig was met een kookboek ­– samen met zijn moeder. Nu is het boek klaar, 7 maart ligt het in onze boekhandels: Haniyé. Een ode aan de oudste keuken ter wereld. Een prachtig boek met verrukkelijke foto’s. Haniyé betekent dan ook Geniet!

N.B. Dit is het Kookboek van de Maand. Bekijk onze kookboeken- en tuinboekenpagina en abonneer je op de nieuwsbrief. En kom zondag 26 maart naar Athenaeum Boekhandel Spui om koekjes uit Haniyé te proeven.

Het kookboek gaat over de keuken van de Suryoye oftewel de Assyriërs, een veelal christelijke gemeenschap die ooit woonde in wat nu Noord-Irak, Noordoost-Syrië en Noordwest-Iran is.

De moeder van Matay, Smuni Turan, kookt samen met Matay de recepten. Ze zijn eeuwenoud van moeder op dochter overgedragen. Nog nooit waren deze recepten opgeschreven. Matay zit er met zijn schriftje naast en noteert alles. Het is ontroerend te lezen hoe Smuni vroeger leefde, tussen de wijngaarden en de rondscharrelende kippen. Hoe ze met haar zusje het graan maalde tussen twee kleine molenstenen. Er waren waterputten en olielampjes. Er werd altijd buiten gekookt op open vuur, ook als het sneeuwde en zo wordt bijna elk recept ingeleid met een mooie anekdote.

De recepten zijn prettig en helder opgeschreven en geïllustreerd met heerlijke foto’s. Gerso, Lahmo doe tanuro, Ballo, Kleicha, je krijgt echt zin om alles te maken. Ook als een recept wat langer duurt maakt dat niet uit. Het is het dubbel en dwars waard als je weet dat je het straks gaat opeten met je dierbaren aan een mooi gedekte tafel!

Maartje Kouwenberg is kookboekenverkoper bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum