Recensie: Verrassend compact en verreikend: Paul Austers nieuwe roman Baumgartner

29 november 2023 , door Dirk Jan Veerman
| |

Baumgartner is het verhaal van Sy Baumgartner, een man van begin zeventig die altijd erg verliefd is geweest op zijn vrouw Anna, zelfs na haar plotselinge en tragische dood. Sy worstelt om te leven in haar afwezigheid, kijkt terug op zijn jeugd en herinnert zich zijn leven met zijn ouders, hoe hij zijn carrière koos, hoe hij Anna ontmoette, hoe hun relatie zich in de loop van de tijd ontwikkelde. Baumgartner is een verrassend compact en rijk werk gezien de grote reikwijdte van de thema’s.



Baumgartner, mijn boek van de maand, is onder meer een reflectie op het trauma van het verlies van je soulmate, de kracht van het geschreven woord, de roeping van het schrijverschap, vriendelijkheid en wat het betekent om een goed leven te hebben geleid.

Collega Daan schreef al een mooie uitgebreide recensie op de website. Met name over een prachtig stuk in de roman over fantoompijn.

Dirk Jan Veerman is boekverkoper bij Boekhandel Het Martyrium. Samen met Remon den Ouden beheert hij de nieuwsbrief en pagina Vertaalde literatuur.

pro-mbooks1 : athenaeum