Recensieoverzicht: Virginia Woolf, Paul Auster, Mohsin Hamid (de week van 22 februari)

23 februari 2017
Onze wekelijkse samenvatting van de recensies in kranten en tijdschriften met deze week: Mohsin Hamid, Rebecca Solnit (Vrij Nederland), Daniel Cole, Tom van der Meer (Elsevier), Paul Auster, Virginia Woolf, populisme (De Groene Amsterdammer).
Read more

Recensieoverzicht: Ilja Leonard Pfeijffer, Lars Kepler, Kluun, Virginia Woolf, Marja Pruis (15 februari 2017)

20 februari 2017
Onze wekelijkse samenvatting van de recensies in kranten en tijdschriften met deze week Ilja Leonard Pfeijffer, Lars Kepler, Kluun, Virginia Woolf, Marja Pruis en verder: Bov Bjerg (VPRO Boeken), Marc-Alain Ouaknin, Marja Pruis, Paul Auster, Martijn van Calmthout (Trouw), Bert Wagendorp, Yuval Noah Harari (de Volkskrant), Doeschka Meijsing (Het Parool), Katie Roiphe (NRC Handelsblad), Ester Naomi Perquin (Elsevier), Marco Balzano en Hans Tentije (De Groene Amsterdammer).
Read more

J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 voor Maarten 't Hart

20 februari 2017
Maarten 't Hart wint de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 voor De moeder van Ikabod. Dat maakte de organisatie gisteravond bekend.
Read more

Anne Eekhout: Mijn onderbewuste heeft goed werk verricht, geloof ik

20 februari 2017

Anne Eekhout was dit jaar een van de genomineerden voor de BNG Literatuurprijs. Wij mailden met de auteur van Op een nacht en Dogma. 'Ik heb tijdens het schrijven zo vaak geroepen: wat ben ik in vredesnaam aan het schrijven? Wat wórdt dit voor vreemd boek? En het is ook een vreemd boek geworden, denk ik. Zoals ik het zie heeft het twee tegenstrijdige waarheden in zich. Kan ik dat wel doen? Werkt het? Dat maakt het wel een experiment. Ik heb erg mijn gevoel gevolgd tijdens het schrijven en in die zin was dat ook een experiment. Dat er uiteindelijk een levensvatbare roman uitkwam, maakt het geheel een hele mooie ervaring. Mijn onderbewuste heeft goed werk verricht, geloof ik.'

Read more

Eva Meijer: Zelf denken is altijd belangrijk - niet alleen politiek maar ook existentieel.

17 februari 2017
Eva Meijer was dit jaar genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Wij mailden met de auteur van de romans Het vogelhuis, Dagpauwoog en Het schuwste dier, en van Dierentalen. 'Natuurlijk gaat Het vogelhuis ook over nu. Zelf denken (in plaats van het pad te volgen dat voor je uitgestippeld is) is altijd belangrijk - niet alleen politiek maar ook existentieel. Anders kijken naar dieren is nu ook relevant, omdat hun individualiteit vaak uit het oog verloren wordt, wat leidt tot extreem geweld.'
Read more

De eerste zinnen van Leslie Jamisons De gin-kast, vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap

17 februari 2017
Onlangs verscheen Leslie Jamisons romandebuut De gin-kast (The Gin Closet), in de vertaling van Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap. We vroegen hen hun werk toe te lichten.
Read more

De eerste zin van Dulce Maria Cardoso's Keerzijde, vertaald door Harrie Lemmens

16 februari 2017
28 maart ontvangt Zuca Magazine onder anderen Dulce Maria Cardoso bij Athenaeum Roeterseiland. We vroegen vertaler Harrie Lemmens om zijn vertaling van haar roman Keerzijde toe te lichten.
Read more

Recensieoverzicht: Bert Wagendorp, Twan Geurts, David Pefko (8 februari 2017)

13 februari 2017
Onze wekelijkse samenvatting van de recensies in kranten en tijdschriften met deze week: Bert Wagendorp, Twan Geurts, David Pefko, en verder: Felix Klos, Mieke Zonneveld, Ross King (Trouw), Yael Adler, Franz Kafka, Désanne van Brederode (de Volkskrant), Peter Römer, Kluun, Joost Swarte (Het Parool), Truman Capote, Yaa Gyasi, Bas Haan (NRC), Teun van de Keuken (NRC, De Groene Amsterdammer), Wim Meijer, Salomon Kroonenberg (Elsevier), Colson Whitehead, Ivo Victoria en Katie Roiphe (De Groene Amsterdammer).
Read more

Hanna Bervoets: Een schrijver heeft een goed gevoed ego nodig

13 februari 2017
Hanna Bervoets won dit jaar de BNG Bank Literatuurprijs. Wij mailden met de auteur van Ivanov en vroegen haar naar de huidige schrijversgeneratie, de werkelijkheid als inspiratie en ironie. 'Zo’n prijs voedt het ego natuurlijk, en ik denk dat je een goed gevoed ego moet hebben om boeken te blijven publiceren.' En: 'Als lezer heb ik een hekel aan cynische literatuur en als schrijver werk ik liever vanuit empathie.'
Read more

Top-drie Boekhandelsprijs 2017: Bervoets, Van Mersbergen, Spit

09 februari 2017
Hanna Bervoets, Jan van Mersbergen en Lize Spit maken nog kans op de Boekhandelsprijs 2017. Dat werd vandaag bekendgemaakt.
Read more

Merijn de Boer: als personages te realistisch worden, dan worden ze oninteressant

09 februari 2017
Merijn de Boer was dit jaar een van de genomineerden voor de BNG Bank Literatuurprijs. Wij mailden met de auteur van ’t Jagthuys en De nacht en vroegen hem naar de huidige schrijversgeneratie en goede boeken.
Read more

I.M. Tzvetan Todorov (1939-2017)

08 februari 2017
Gisteren overleed de Bulgaars-Franse essayist en filosoof Tzvetan Todorov. Todorov, die in 2004 de Spinozalens won, werd 77 jaar.
Read more

Thomas van Aalten: het gemeenschappelijke overstijgt generaties en genres

08 februari 2017
Nee, Thomas van Aalten won niet de BNG Bank Literatuurprijs met zijn roman Henry!, maar het stopt niet bij die roman. We mailden met de auteur van acht boeken en docent Media, Informatie en Communicatie aan de HvA, enkele weken na de uitreiking en een jaar na de Henry!-etalage bij het Nieuwscentrum, over generaties, schemerzones en gemeenschappelijkheid los van leeftijd en kunstvorm, en over toen en nu: ‘Hoed u voor de gedachte dat het vroeger allemaal beter was.’
Read more

Shortlist Biesheuvelprijs 2017 met Dautzenberg, ’t Hart, Koeleman, Ryst & Wuck

07 februari 2017
Op de shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 staan de verhalenbundels van A.H.J. Dautzenberg, Maarten ’t Hart, Bertram Koeleman, A.N. Ryst en Kira Wuck. Dat werd zojuist bekendgemaakt.
Read more

De eerste zinnen van Bov Bjergs Auerhaus, vertaald door Anne Folkertsma

07 februari 2017
Een slaperig Zuid-Duits dorpje, begin jaren tachtig. Na de zelfmoordpoging van Frieder gaat een stel vrienden vlak voor het eindexamen met hem samenwonen. Ze beginnen een commune in het vervallen huis van zijn opa: Auerhaus. Het hele leven daar trekt aan de lezer voorbij. Het is een anarchistische bende. De vrienden doen alles anders, vinden de wereld en zichzelf opnieuw uit, en hun dorpsgenoten krabben vaak achter hun oren. Aan de keukentafel wordt eindeloos gepraat, om erachter te komen waarom Frieder het heeft gedaan en om te verhinderen dat hij het opnieuw probeert. We vroegen Anne Folkertsma om haar vertaling van Bov Bjergs Auerhaus toe te lichten.
Read more

Grunberg en Van der Heijden naast Van Saarloos en Spit op longlist Librisprijs

06 februari 2017
Arnon Grunberg, Marja Pruis en A.F.Th. van der Heijden staan naast debutanten Simone van Saarloos en Lize Spit op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2017. Onder de achttien genomineerden zijn ook Jeroen Olyslaegers en Hanna Bervoets.
Read more

Recensieoverzicht: Colson Whitehead, Michel Maas & David Pefko (1 februari 2017)

06 februari 2017
Onze wekelijkse samenvatting van de recensies in kranten en tijdschriften met deze week: Colson Whitehead, Michel Maas, David Pefko, Ivo Victoria, Kees 't Hart en verder: Maria Barnas (VPRO Boeken), Teun van de Keuken, Andrea Maier, Arlene Heyman (Trouw), Haruki Murakami, Michael Lewis, Robert Anker (de Volkskrant), Sharon Bolton (Het Parool), Vivian Gornick, Paul Auster (NRC), Ethan Canin (Elsevier), Lev Tolstoi, Astrid Roemer, Monica Soeting en Myrte Leffring (De Groene Amsterdammer).
Read more

Schrijfwedstrijd Verboden vruchten

03 februari 2017
Het Haarlems Dagblad, Athenaeum Boekhandel in Haarlem en Bibliotheek Zuid-Kennemerland hebben een schrijfwedstrijd uitgeschreven. Het onderwerp is 'verboden vruchten', thema van de Boekenweek van 25 maart tot en met 2 april.
Read more

Turingprijs 2016 voor Dorien de Wit

02 februari 2017
De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is gewonnen door Dorien de Wit met haar gedicht 'Legenda'. Dat werd gisteren in Het oog op morgen bekendgemaakt. Laurine Verweijen en Bernadette Storm werden tweede en derde.
Read more

Jan Bloemendal, Patrick Lateur en David Rijser genomineerd voor NKV-Homerusprijs

01 februari 2017
Jan Bloemendal, Patrick Lateur en David Rijser zijn genomineerd voor de NKV-Homerusprijs 2016. Dat werd deze maand bekendgemaakt door het Nederlands Klassiek Verbond.
Read more