Athenaeum Verdiept: Satire

05 juni 2024
| | | |

Kom naar Athenaeum Boekhandel Spui, op woensdag 5 juni om 19.30, voor een nieuwe editie van Athenaeum Verdiept. Te gast zijn Arie Storm (schrijver), Arthur Umbgrove (schrijver en van onder andere De Speld) en Dieuwertje Mertens (schrijver en criticus van onder andere Het Parool). Ze zullen deze avond met elkaar in gesprek gaan over Satire. 

Koop nu hier je ticket voor € 5,-

  • Datum is woensdag 5 juni
  • Inloop 19.00 uur
  • Start 19.30 uur
  • Koop nu hier je ticket voor € 5,- (inclusief borrel)

Wat versta je onder Satire? Wat is Satire in de literatuur?  Is Satire bij uitstek een literaire vorm?  Zijn er grenzen aan Satire? Of is Satire zelfs het leven zelf? Tijdens deze editie van Athenaeum Verdiept wordt deze kunstvorm, waarbij op humoristische wijze kritiek op de maatschappij of een persoon wordt gegeven, besproken. Wat wordt er in deze tijd nog getolereerd, zijn er onderwerpen waar je geen satire over mag maken? We beginnen de avond met een column door Arthur Umbgrove, vervolgens zal Arie Storm een korte lezing houden over Satire. Tot slot gaan Umbgrove en Storm in gesprek met Dieuwertje Mertens. 

Kom langs voor een gesprek over satire, humor en vrijheid van meningsuiting. Deze avond vieren we ook de verschijning van de nieuwe roman van Arie Storm Satirië. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Prometheus.

Over Satirië

August Voois schrijft geen boekrecensies meer voor de hoofdstedelijke krant waaraan hij achttien jaar verbonden is geweest. Weliswaar als freelancer, dus hij was er gemakkelijk uit te werken. Hij belandt in de wonderlijke wereld van een satirisch tijdschrift dat volgeschreven wordt door studenten. Voordat hij het weet is hij, toch al wat ouder, een van de medewerkers. Bovendien weet hij in het bezit te komen van een handgranaat. Daarmee is hij van plan een lokale boekhandel op te blazen. Zal hij slagen in zijn missie?
Arie Storm roept de dromerige wereld van het terrorisme op – en wat dat een mens kan opleveren. Met Satirië bewijst Storm opnieuw een van de origineelste, grappigste en beste schrijvers van Nederland te zijn.Over Arie Storm 

Arie Storm (1963) schrijft bewonderde en geprezen romans. Eerder verschenen van hem onder andere Een diadeem van dauw, List en leedSchoonheidsdrift en De harp. Ook schrijft hij literatuurkritiek en toneel.

Over Arthur Umbgrove 

Arthur Umbgrove (1964) is schrijver. Daarnaast is hij artistiek leider van De Speld Live en was hij voorzitter van Comedytrain. Hij maakte vijf cabaretprogramma’s en was jarenlang columnist bij NPO Radio 1. Zijn debuutroman Midden op de weg, zo hard mogelijk werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs en bekroond met de LiBra-debutantenprijs. Daarna verschenen vier veelgeprezen romans.

Over Dieuwertje Mertens 

Dieuwertje Mertens (1983) is journalist, literatuurcriticus en podcastmaker. Ze schrijft onder meer voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Met Chrétien Breukers stelde ze de bloemlezing Dichters uit de bundel (2016) samen. Voor VPRO DOCS maakte ze diverse podcasts, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). Met Erik Jan Harmens maakte ze de poëziepodcast Met open mond (2021). Moeders. Heiligen is haar debuutroman.

 

Delen op

22,99
pro-mbooks1 : athenaeum