Over Athenaeum

Athenaeum Boekhandel is een van de weinige grote boekhandels in Nederland die nog volstrekt onafhankelijk is, dat wil zeggen geen deel uitmaakt van een keten of concern en evenmin behoort tot een inkoopcombinatie.

Het bedrijf is voortgekomen uit Polak & Van Gennep Uitgeversmaatschappij, de door de bekende uitgevers Johan Polak en Rob van Gennep begin jaren zestig gestichte uitgeverij. Rob van Gennep vond het winkelpand, een vroegere schilderijenhandel aan het Amsterdamse Spui, Johan Polak financierde de beginjaren van de in 1966 gestichte boekhandel. De uitgeverij werd later van de winkel afgesplitst en vond uiteindelijk aansluiting bij Uitgeverij Querido. De boekhandel is sinds 1976 een verzelfstandigde BV, waarvan een deel van de aandelen in handen is van een personeelsstichting.

Athenaeum Boekhandel bv opende door de jaren heen diverse nieuwe vestigingen. Zo vond in 1969 de opening van het naastgelegen Athenaeum Nieuwscentrum plaats, waar niet alleen dagbladen en tijdschriften, maar ook reisgidsen worden verkocht en boeken op het gebied van design, mode en lifestyle. In 1988 volgde de opening van een boekhandel in Haarlem Sinds 2013 exploiteert Athenaeum Boekhandel bovendien een museumboekhandel op het terrein van kunst en geschiedenis in het Rijksmuseum, sinds 2015 heeft Athenaeum een winkel op het Roeterseiland, en in 2018 werden de muren tussen Nieuwscentrum en Boekhandel doorgebroken. Tot slot beschikt Athenaeum over een webboekhandel (Athenaeum.nl), waar meer dan 10 miljoen titels worden aangeboden en waar een dagelijks wisselend aanbod aan recensies en voorpublicaties op te vinden is.

Maar de kern van het bedrijf is en blijft de literaire en academische boekhandel aan het Spui. Athenaeum voert van oudsher een eigenzinnig, steeds op kwaliteit en actualiteit gericht voorraadbeleid, ondersteund door een goede informatievoorziening en dienstverlening. Naast de vanaf het begin belangrijke gerichtheid op binnen- en buitenlandse literatuur kent de boekhandel wetenschappelijke specialisaties in klassieke talen, taal- en literatuurwetenschap, filosofie, geschiedenis, rechten en de sociale wetenschappen.

Als uitvloeisel van de contacten met de Universiteit van Amsterdam en andere academische en culturele organisaties ontstond in 2008 op het Spui nr. 25 het academisch-cultureel centrum SPUI25 (www.spui25.nl), dat met zijn meer dan 200 publieksactiviteiten per jaar bijdraagt aan het bijzondere karakter van het Amsterdamse Spui.

N.B. Lees ook wat schrijvers over Athenaeum te zeggen hebben, in de speciale jubileumreeks van 2016.

English summary

Athenaeum nowadays remains one of Holland's largest independent bookstores. Its company-structure in fact features a co-ownership by the staff to underline this independent status. Athenaeum Booksellers was founded in 1966, opened its unique "Newscentre" in 1969, a branch in Haarlem in 1988 and several campus-stores in the local city college in 1998. In later years a museum bookshop in the Rijksmuseum and a webshop (www.athenaeum.nl) were added. The Amsterdam bookshop on the lively Spui boasts a large stock not only in the literary field, but also in various academic fields, such as (classical and modern) languages, the humanities and the social sciences. About 40% of our stock is self-imported. Athenaeum is the preferred supplier of books to many Amsterdam-based cultural and academic institutions. The Athenaeum Nieuwscentrum offers foreign and local newspapers and magazines, plus a selection of travel guides and books on design, fashion and lifestyle (blog).

Werken bij Athenaeum Boekhandel

Bij Athenaeum Boekhandel werken circa vijftig mensen, verdeeld over de diverse vestigingen. Regelmatig hebben we vacatures, die op deze site gepubliceerd worden. U kunt ook open sollicitaties insturen aan mw. Lisette van Meurs op l.vanmeurs@athenaeum.nl, Spui 14-16, 1012 XA Amsterdam.

MINDBOOKSATH : athenaeum