Over Athenaeum Boekhandel

De literaire, academisch-culturele boekhandel op het Amsterdamse Spui werd  in 1966 opgericht door Johan Polak en Rob van Gennep. Inmiddels is Athenaeum een van de grootste onafhankelijke boekhandels van Nederland; naast de winkel in het hart van de oude stad vind je ons op het Roeterseiland, aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem en in het Rijksmuseum. Ook boekhandels het Martyrium en Van Rossum maken onderdeel uit van Athenaeum. Tot slot beschikt Athenaeum over een webboekhandel (Athenaeum.nl), waar meer dan 10 miljoen titels worden aangeboden en waar een dagelijks wisselend aanbod aan recensies en voorpublicaties op te vinden is.

In elk van die winkels, hoe verschillend ook, kunnen deskundige boekverkopers je informeren en adviseren  over de boeken en tijdschriften: binnen- en buitenlandse (jeugd)literatuur, nieuws en opinie, kunst en design, klassieke talen, taal- en literatuurwetenschap, filosofie, geschiedenis, rechten, de sociale wetenschappen en judaïca.

Het bedrijf is voortgekomen uit Polak & Van Gennep Uitgeversmaatschappij, de door de bekende uitgevers Johan Polak en Rob van Gennep begin jaren zestig gestichte uitgeverij. Rob van Gennep vond het winkelpand, een vroegere schilderijenhandel aan het Amsterdamse Spui, Johan Polak financierde de beginjaren van de in 1966 gestichte boekhandel. De uitgeverij werd later van de winkel afgesplitst en vond uiteindelijk aansluiting bij Uitgeverij Querido. De boekhandel is sinds 1976 een verzelfstandigde BV, waarvan een deel van de aandelen in handen is van een personeelsstichting.

Als uitvloeisel van de contacten met de Universiteit van Amsterdam en andere academische en culturele organisaties ontstond in 2007 op het Spui 25 het academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui25.nl), dat met zijn meer dan 200 publieksactiviteiten per jaar bijdraagt aan het bijzondere karakter van het Amsterdamse Spui.

N.B. Lees ook wat schrijvers over Athenaeum te zeggen hebben, in de speciale jubileumreeks van 2016. In dat jubileumjaar schreef Joris van Casteren ook zijn biografie van de winkel: Is u bekend met het alfabet.

Werken bij Athenaeum Boekhandel

Bij Athenaeum Boekhandel werken circa vijftig mensen, verdeeld over de diverse vestigingen. Regelmatig hebben we vacatures, die op deze site gepubliceerd worden. Je kunt ook open sollicitaties insturen aan Lisette van Meurs op l.vanmeurs@athenaeum.nl, Spui 14-16, 1012 XA Amsterdam.

pro-mbooks1 : athenaeum