Kijk waar je loopt! Op fossielenjacht met Jelle Reumer

05 maart 2017
| |

Zondag 5 maart om 13.00 en 15.00 zal Jelle Reumer, hoogleraar paleontologie en auteur van Kijk waar je loopt! Over stadspaleontologie een fossielenjacht door Amsterdam leiden.

Update 23 januari: Reumer zal twee groepen leiden wegens grote belangstelling, een om 13.30 en een om 15.00. Deelname gratis, aanmelding verplicht via klassiek@athenaeum.nl. Start- en eindpunt is de Athenaeum Boekhandel, waar na de palenteologische tocht een kop koffie of glas wijn staat en de auteur zal signeren.

N.B. Onze rubrieksbeheerder Klassieke Oudheid, Roel Salemink, las Kijk waar je loopt! Hij heeft al drie fossielen gevonden. Lees zijn recensie.

In Wildpark Rotterdam heeft Jelle Reumer al eens een pleidooi gehouden voor de erkenning en positieve waardering van de stadsnatuur, en in Kijk waar je loopt! vraagt hij opnieuw om de stedelijke omgeving met andere, betere ogen te bezien. Bij wijze van voorstudie op zijn grote werk in voorbereiding, De canon van Nederlandse fossielen, vestigt Jelle Reumer alvast onze aandacht op wat zich voor onze neus, op straat, in plaveisel, muren en gebouwen aan schitterende straatfossielen met het blote oog is waar te nemen.

Om een begin te maken met de inventarisatie van de verspreiding en veelsoortigheid van versteende dieren in Nederland is Jelle Reumer van Zeeuwse kusten getrokken naar Groningse urinoirs, kroop hij over Hoog-Catharijnse vloeren in Utrecht en onthulde Portugese slakkenhuizen in de hal van het Rijksmuseum. Hij karteerde per centimeter kerkmuren in Maastricht, koralen in Zwolse kloosters en stoepranden in fossielrijk Middelburg. Hij stond oog in oog met oesters in de muur van de Utrechtse Dom. De veelkleurige, onverwachte en verrassende opbrengst van fossiel Nederland is in kleur gefotografeerd , nauwgezet in kaart gebracht en beschreven naar herkomst, diersoort en versteningsmoment. Het resultaat: een handzaam fossilarium, met uitvoerige en toegemeten fossielhistorische beschrijvingen van wat u nooit eerder zag totdat Jelle Reumer u de ogen opende: als je kijkt waar je loopt zie je het ook beter.

Jelle Reumer (1953) is als hoogleraar vertebratenpaleontologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is vaste medewerker van dagblad Trouw, draagt regelmatig bij aan het radio- & televisieprogramma Vroege Vogels, en aan het KennisCafé, een maandelijkse productie van de Volkskrant, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en het Amsterdamse Nemo Science Museum.

Bekijk een voorproefje bij Vroege Vogels.

MINDBOOKSATH : athenaeum