Presentatie Jan Wagner, Regentonvariaties

10 maart 2016
| | | |

10 maart, vanaf 17.00 bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui presenteert Uitgeverij Podium Jan Wagners bundel Regentonvariaties, in de vertaling van Ria van Hengel. Dichter en vertaler zullen met Mirjam van Hengel in gesprek gaan. U bent van harte welkom.

N.B. Lees ook de toelichting van Ria van Hengel op haar vertaling van het eerste gedicht.

Jan Wagner (1971) bestormde vorig jaar de Duitse bestsellerlijsten. Er was dan ook iets buitengewoons aan de hand: Wagner had met zijn Regentonvariaties als eerste dichter ooit de prestigieuze Preis der Leipziger Buchmesse gewonnen. Dit voorjaar kan ook het Nederlandse publiek kennismaken met Wagners magistrale, rijk gelaagde en toch direct aansprekende poëzie.

Regentonvariaties barst uit zijn voegen van beelden die je anders naar de wereld doen kijken: sleedoornbessen na de eerste vorst, wegstuiterende tennisballen, de Nieuw-Zeelandse wind. Hij laat het zevenblad schuimen zodat het je wit voor de ogen wordt en huivert mee met de kinderen die in een morielje een vieze oude man denken te zien.

Wagner zoomt in, laat overvloeien, associeert, vergroot, zodat je blik ruimer wordt en je het gevoel krijgt even tot het wezen van de dingen te zijn doorgedrongen. Niemand minder dan Nijhoffprijswinnaar Ria van Hengel vertaalde deze virtuoze poëzie – op meesterlijke wijze.

Auteursportret © Villa Massimo/ Alberto Novelli

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum