Presentatie Xenophon, Het diner

15 oktober 2019
| | |

Graag nodigen wij je van harte uit voor de boekpresentatie van Xenophon, Het diner van Christiaan Caspers bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum op dinsdag 15 oktober vanaf 17.00. In zijn presentatie zal de vertaler iets zeggen over de relatie tussen Xenophons Symposium en de gelijknamige tekst van Plato (de voorgeschreven tekst voor het eindexamen Grieks dit jaar) en enkele korte hoofdstukken uit zijn vertaling voordragen. Daarnaast is er gelegenheid voor discussie, aanschaf en desgewenst signeren van het boek. Wees welkom!

De toegang is vrij. Vriendelijk verzoek je aan te melden door contact op te nemen met Uitgeverij Damon via info@damon.nl en of 040 304 60 58.

Het kleine broertje van Plato's Symposium, en de verre voorloper van Tomas Vinterbergs Festen, Virginia Woolfs Mrs Dalloway en Herman Kochs gelijknamige succesroman - zo zou je de novelle Het diner van de Griekse schrijver Xenophon (4e eeuw v.Chr.) kunnen omschrijven. De schatrijke Kallías geeft een feest voor zijn jeugdige vriendje Autólykos en nodigt daarvoor een bont gezelschap uit. Voor professioneel entertainment is gezorgd: er is muziek, er wordt gedanst, en het feestje eindigt met een erotische voorstelling. De gesprekken gaan over liefde en seksueel verlangen, over morele excellentie en over de zin van het leven. Onder invloed van een stevige alcoholinname laten alle betrokkenen, inclusief de charismatische en excentrieke Sokrátes, zich onherroepelijk van hun slechtste kant zien.

Het diner geeft een scherp geobserveerd, virtuoos geschreven en onvergetelijk tijdsbeeld van het zogenaamd 'klassieke' Athene. Xenophons Symposium heeft eeuwenlang in de schaduw gestaan van Plato's wijsgerige meesterwerk, maar krijgt hier de vertaling die hij verdient. Als nagerecht wordt De verdediging van Sokrátes geserveerd.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum