Spinoza als filosoof van de vrijheid

01 februari 2017 tot 01 februari 2017
| | | |

De boekpresentatie bij Athenaeum Roeterseiland op 1 februari (17.00-18.30) van Spinoza en de vreugde van het inzicht. Persoonlijke en politieke vrijheid in een stabiele democratie van Kees Schuyt. Met o.a. Wiep van Bungen en Frans Saris.

Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert tijdens dit programma niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza, maar hij doet verslag van zijn persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. In het boek wordt aan de hand van citaten een aantal vaak als moeilijk beschouwde raadsels van Spinoza’s filosofie systematisch uitgelegd en ontrafeld. Bestaat er een bestaansdrang, Spinoza’s conatus, die mensen voort doet leven, ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Hoe verhouden vrijheid en determinisme zich tot elkaar? Was Spinoza echt van mening dat ‘het kwaad niet bestaat’? Hierbij gaat Schuyt kritiek op enkele denkbeelden van Spinoza zelf of van hedendaagse bewonderaars niet uit de weg.

Tijdens deze bijeenkomst zullen onder andere hoogleraar filosofie Wiep van Bunge en emeritus hoogleraar natuurkunde Frans Saris reageren op de bevindingen van Kees Schuyt. Hoe kan Spinoza ons helpen in een tijd van turbulente politieke emoties? Is Spinoza’s filosofie is nog altijd actueel? 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie

Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41, 1018 WB Amsterdam. 

Delen op

9,99
MINDBOOKSATH : athenaeum