Vers geplukt: Debutantenbal op het Roeterseiland

25 maart 2017
| | | |

Op 25 maart om 15.00, de eerste dag van de Boekenweek organiseren wij op het Roeterseiland een middag waar we twee debutanten in de schijnwerpers zetten: Marijn Sikken en Thomas Beijer. Roos van Rijswijk presenteert.

Toegang gratis, aanmelding verplicht via [email protected].

Thomas Beijer (1988) debuteert in maart met zijn boek Geen jalapeños bij uitgeverij Prometheus. Naast schrijver is hij pianist en componist. 

Marijn Sikken (1990) debuteerde in februari van dit jaar bij uitgeverij Cossee met haar boek Probeer om te keren. Ze won in 2011 zowel de jury- als de publieksprijs bij Write Now! Haar korte verhalen verschenen onder andere in De Titaan, Passionate Platform, Kluger Hans, Tirade en De Optimist, waar ze inmiddels zelf redactielid van is.

Over Probeer om te kerenDe achttienjarige Eline heeft al haar klasgenoten zien uitvliegen: werken, studeren, tussenjaren nemen, reizen. Maar zij is gebleven en heeft een baantje in de plaatselijke Books and More Store, waar ze af en toe een oogje in het zeil houdt op Amy, de enige leeftijdgenoot die nog in de buurt is. Ook Amy is nooit uitgevlogen: ze is laagbegaafd, en sinds een noodlottige avond twee jaar geleden is ze alleen maar achteruitgegaan.

De moeder van Amy ziet met gemengde gevoelens aan hoe goed de meisjes met elkaar kunnen opschieten. Zelf kan ze haar dochter soms niet uitstaan: kom op, kind, denkt ze, vroeger kon je zélf nog douchen, kon je je zélf nog aankleden. Ze betrapt zichzelf op jaloezie, op afgunst die ze voelt voor de vanzelfsprekende band die de meisjes lijken te hebben – en houdt des te krampachtiger vast aan haar dochter. De omstanders, haar echtgenoot voorop, dringen al tijden aan op een tehuis. Soms vliegen ze nu eenmaal niet uit, zeggen ze. Een moeder moet ook kunnen loslaten.

Op het grote themafeest, het honderdjarig bestaan van het dorp, blijft er tot slot niets meer ongezegd. Daar, op een geïmproviseerd strand, tussen de parasols en ambachtelijke kraampjes, komt alles en iedereen samen.

Marijn Sikken debuteert met een messcherpe schets vol mededogen van een kleine, oer-Hollandse gemeenschap, en toont ons hoe dicht liefde en onverschilligheid eigenlijk bij elkaar in de buurt liggen. 

Auteursportret Sikken © Irwan Droog

Delen op

20,99
pro-mbooks1 : athenaeum